• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji preskupe kreditne kartice

Korišćenje kreditnih kartica u Srbiji postaje sve skuplje, a naknade i kamate od 26,4 odsto, najveće u Evropi. Odobravanje kartice besplatno, sve ostalo dosta košta.

Korišćenje kreditnih kartica u Srbiji je pravi luksuz, jer su kamate, i naknade najveće u Evropi.

Banke sve više reklamiraju "plastični" novac, i kupovinu na rate, ali "malim slovima" ne pominju cene. Tako više banaka odobrava karticu koja bi trebalo da zameni čekove, ali mnogi građani, tek, kad je uzmu i dobiju prvu ratu, shvate da nije besplatna i da kamata godišnje dostiže 21 odsto.

Odobravanje kreditne kartice je besplatno, ali godišnja članarina iznosi od 600 dinara za "dinu", do 1.000 dinara za kreditnu Vizu i Masterkard.

Mesečna naknada za vođenje računa Viza kreditne kartice iznosi od 120 do 150 dinara.

Ukoliko želite da proveriti stanje na bankomatu koštaće 15 dinara, a za mini izvod 25 dinara.

Za klijente koji žele karticu po hitnom postupku trošak je 1.000 dinara, a naknada za blokiranje od 500 do 1.000 dinara. Deblokada kreditne kartice je 500 dinara. Troškovi neosnovane reklamacije su do 2.000 dinara, a gašenje kartice oko 300 dinara.

"Kao i sve druge bankarske usluge, i korišćenje kreditnih kartica povlači za sobom razne naknade, ali u drugim zemljama, na primer u našem okruženju, one ne iznose toliko mnogo", kaže Goran Nikolić, ekonomista.

"Glavni problem je što su kod nas i dalje visoka inflacija, nestabilna kurs, jak politički rizik i još mnogo parametara kojima bankari mogu da opravdaju svoje cenovnike."

Za podizanje gotovine na bankomatu matične banke kreditnom karticom potrebno izdvojiti tri odsto ili minimum od 150 do 200 dinara. Ako se keš uzima na bankomatu druge banke potrebno je izdvojiti od tri do 3,25 odsto.

U zavisnosti od vrste, banke nude kreditne kartice kojima se plaća na rate i do 60 meseci, a kamata je od 21,50 do 26,40 odsto, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image