• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porez na stanove ostaje isti

Porez na imovinu za 2012. godinu ne može biti veći od poreza koji će građani i preduzetnici platiti u ovoj godini, kažu izmene Zakona o porezu na imovinu.

Kao osnovni razlog izmena Zakona o porezu na imovinu, koje je danas usvojila Skupština Srbije, Vlada Srbije navodi zaštitu socijalnog položaja "malih" poreskih obveznika, tj. onih koji ne vode poslovne knjige.

Važeći propisi podrazumevali su da se iznos poreza dogodine uveća, za neke kategorije i višestruko. Vlasnici imovine veće vrednosti plaćaju porez po progresivnoj stopi, pošto se stopa od maksimalnih 0,4 odsto obračunava samo na nepokretnosti procenjene do 10 miliona dinara.

Za ovu godinu važila je "zaštita" da porez na imovinu, bez obzira na njenu vrednost, ne može da bude veći od 60 odsto u odnosu na poreske obaveze u 2010. godini.

Porez na imovinu se plaća opštinama, koje i određuju visinu poreske stope, ali ta stopa ne sme da bude viša od maksimalne zakonom propisane.

Izmenama je predviđeno i da se u narednoj godini kod zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ne plaća porez na površinu do 10 ari.

Porez se neće plaćati ni na zemljište koje se nalazi pod objektom na koji se porez plaća, kako bi se izbeglo dvostruko oprezivanje.

Ukida se obaveza obveznicima koji ne vode poslovne knjige da, najkasnije do 31. decmebra 2011. godine, podnesu nove poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o javnom dugu koje će omogućiti dugoročno zaduživanje lokalnih samouprava za finansiranje infrastrukturnih projekata, putem izdavanja obveznica.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju kojima je predviđeno odlaganje početka rada Garantnog fonda najkasnije do 30. juna 2012. godine. Prema postojećem zakonu, rok za početak rada fonda je 11. oktobar 2011.

Garantni fond se osniva radi ekonomske zaštite putnika u javnom prevozu i trećih oštećenih lica, u slučajevima kada je šteta pričinjena upotrebom neosiguranog ili nepoznatog prevoznog sredstva, kao i za štetu za čiju naknadu je odgovorno društvo za osiguranje nad kojim je pokrenut stečajni postupak.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image