• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posao za 1.820 agronoma u Srbiji

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da će 1.820 nezaposlenih agronoma dobiti posao na godinu dana pošto su danas potpisali ugovor sa ministarstvom o angažovanju na mestu asistenta savetodavca u poljoprivrednoj stručnoj službi.

Petrović je rekao na svečanosti u beogradskom Centru Sava nakon potpisivanja ugovora da će posle jednogodišnjeg angažovanja agronomi moći da se kvalifikuju za mesto savetodavaca specijalizovanih za posebne oblasti poljoprivrede, poput voćarstva, povrtarstva i organske proizvodnje.

"Srbija je država u kojoj dva miliona ljudi živi od poljoprivrede, a skoro 800.000 porodica kao osnovnu ili dopunsku delatnost ima proizvodnju hrane", kazao je Petrović.

On je podsetio da je prošle godine poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije zaradila četiri milijarde dolara što je više nego ranijih godina, ali i dalje nedovoljno za potencijal koji ima.

Petrović je kazao da u narednim godinama to mora da bude udvostručeno i ponovio da među građanima koji žive na selu ima dva puta više siromašnih od onih koji žive u gradu što kako je dodao mora da se promeni.

On je kazao da će agronomi pomoći da se poljoprivrednici organizuju, udruže, smanje troškove proizvodnje i da istovremeno povećaju prinose i zaradu.

Ministar je dodao da će poljoprivredni inženjeri koji su dobili posao pomoći sprovođenju agrarne politike zemlje tako što će stotine hiljada poljoprivrednih gazdinstava savetovati šta da proizvode i kako to da urade na najbolji način.

Kako je ranije rečeno u ministarstvu poljoprivrede, svaki agronom će primati platu od 40.000 dinara uz dodatnih 18.000 dinara za sve one koji budu morali da rade van mesta stanovanja, a predviđen je i bonus od 20.000 dinara za one agronome koji budu imali bolje rezultate od planiranih.

Agronomi bi, u poljoprivrednim stručnim službama u kojima je trenutno zaposleno 200 ljudi, trebalo da počnu da rade sledeće nedelje. Svaki od agronoma imaće zadatak da savetuje oko 200 gazdinstava.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ni iz daleka nije ispunila svoje potencijale u poljoprivredi, i izrazio očekivanje da će u narednih pet godina vrednost poljoprivredne proizvodnje biti duplirana.

Obraćajući se agronomima, Tadić je istakao da je država, sa svoje strane, ulažući u saobraćajnu infrastrukturu i sklapajući sreteška partnerstva koja omogućuju plasman poljoprivrednih proizvoda u inostranstvo stvorila bazu za razvoj poljoprivrede.

Tadić je agronomima koji će, u ime države, pružati savetodavnu pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, poručio da je Srbiju sada potrebno "premrežiti znanjem" kako bi mogla da se razvija.

"Mnogo smo investirali u fizičku infrastrukturu: puteve, železnice, energetiku i informacione tehnologije, ali nismo dovoljno uradili u nefizičkoj infrastrukturi. Ovaj dan je vaoma važan jer poljoprivredni fakultet, instituti i vi treba da razgranate mrežu, da napravite kapilarni sistem koji će doći do poljoprivrednih proizvođača", objasnio je Tadić.

"Vaša je obaveza je da budete novi sistem u kojem svaki poljoprivredni proizvođač dobija savet koji povećava proizvodnju, poboljšava život, veže ga za selo i poljoprivrednu profesiju", poručio je Tadić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image