• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subotičani prave cipele od 5.000 evra

U preduzeću subotičkom "Leonardo" čiji su vlasnici Italijani, proizvode se ekskluzivne cipele od krokodilske kože čiji par košta čak 5.000 evra.

Preduzeće "Leonardo", poznatog italijanskog proizvođača obuće "Pakerson", čiji su vlasnici braća Antonio i Andrea Brotini, među najvećim je stranim proizvođačima u Subotici.

Ovo preduzeće godišnje izveze obuće za oko dva miliona evra. Par košta od 500 do 5.000 evra, jer se prave od azijskih i afričkih krokodila.

Obuća je namenjena inostranom tržištu, ali je nose i domaći kupci sa dubikim džepom.

Fabrika danas zapošljava 157 radnika, pretežno žena, a proizvodnja i investicije neprestano rastu. U Srbiji je uloženo 1,5 miliona evra, što se u obućarskoj grani ocenjuje kao visoka investicija, piše "Pravda".

"Proširili smo pogone i prvi put tražili subvenciju države Srbije za zapošljavanje i obuku novih kadrova. Nedavno je odobreno oko tri miliona dinara za zaposlenje 22 radnika", kaže Antonio Brotini.

Preduzeće "Leonardo import-eksport d.o.o." u Subotici postoji od 2003. godine, kada je desetak radnika u iznajmljenom prostoru započelo proizvodnju gornjih lica muške obuće za "Pakerson".

Neposredno pred početak rada ovog proizvodnog pogona, desetak žena sa iskustvom u obućarskom zanatu boravilo je u Italiji na obuci. Cilj je bio da radnici nauče da proizvode "Pakersonovu" obuću.

Tokom proteklih pet godina "Leonardo" se širio razvijajući sektor krojenja, pripreme i šivenja i danas ima kapacitet od 200 pari gotove obuće dnevno.

Razvoj je bazirao na kupovini hale za konfekciju, koja je ranije bila u sastavu firme "Pahuljica".

U međuvremenu je otvoren još jedan sektor proizvodnje – montaža gotove obuće, a fabrika mušku i žensku obuću sada izrađuje kao finalni proizvod.

"U Subotici već radimo cipele za visoku modu. Pre nego što sam ovde otvorio fabriku obišao sam Rumuniju, Bugarsku i Slovačku, ali sam samo ovde našao vrhunski kvalitet u radu sa kožom. To je izuzetno važno, jer je 60 odsto posla ručni rad", kaže Brotini.

"Pakerson" cipele se prodaju u Italiji, Rusiji, arapskim zemljama i Kini. U zavisnosti od marže, u zemlji gde se prodaju iste cipele mogu da koštaju od 450 do 550 evra u Rusiji i u Kini do 600 evra.

U nekoliko prodavnica u Moskvi i Sankt Peterburgu za psoebnu klijentelu, koja traži najskuplje cipele od 5.000 evra, primenjuje se tehnologija nazvana "tejlor mejd", koja podrazumeva trodimenzijonalno snimanje noge i izradu cipela prilagođenih hodu kupaca", kaže Brotini, koji nosi cipele od kože dva krokodila, koje koštaju 4.000 evra, piše "Pravda".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image