• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrija hoće da investira u hidroelektrane

Austrija je spremna da investira nekoliko stotina miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju starih hidroelektrana u Srbiji, rečeno je na potpisivanju Memoranduma o razumevanju u hidroenergetici između Srbije i Austrije.

Memorandum su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i pomoćnik ministra za saobraćaj, inovacije i tehnologije Austrije Andreas Reihard.

Jedan od prioritetnih projekata koji bi zajedno sa Austrijom mogao da bude realizovan je izgradnja reverzibilne hidrocentrale Bistrica, izjavio je Mrkonjić novinarima posle potpisivanja memoranduma, istakavši da je Austrija spremna da kreditno finansira izgradnju te hidrocentrale snage oko 600 megavata, čija je vrednost procenjena na oko 600 miliona evra.

Osim Bistrice, Austrija je zaitneresovana i za izgradnju Đerdapa 3 na Dunavu, hidroelektrana na Ibru, Velikoj Moravi, kao i za ulaganja u energiju vetra i biomasu, rečeno je posle potpisivanja memoranduma.

Ističući da je za veliki broj hidroenergetskih projekata u Srbiji raspisan tender i da su za te projekte zainteresovane kompanije iz celog sveta, među kojima i Austrijske, Mrkonjić je podsetio da austrijska kompanija "Andric" već uspesno realizuje revitalizaciju hidrocentrale Bajina Bašta, a da je zainteresovana za revitalizaciju hidroelektrane Zvornik, za koju je raspisan tender.

Mrkonjić je precizirao da Memorandum o saradnji u hidroenergetici između Srbije i Austrije podrazumeva zajednička ulaganja u modernizaciju postojećih i izgradnju novih hidroenergetskih objekata, istakavši da je preduslov da u tom poslu učestvuju i srpska preduzeća.

Reihard je poručio da će najbolja tehnologija iz Austrije biti primenjena na projektima u Srbiji i dodao da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje u hidroenergetici.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić je ocenio da Srbija ima uspešnu saradnju sa austrijskim firmama na revitalizaciji HE Bajina Bašta i da očekujemo da će se ta saradnja nastaviti i na modernizaciji drugih hidroeneregtskih postrojenja u Srbiji, najverovatnije na HE Zvornik ili Limskim hidroelektranama.

Austrijska kompanija "Kelag" je već podigla dve male hidroelektane u Srbiji, a zainteresovana je i za izgradnju još nekih malih hidrorcentrala u našoj zemlji, napomenuo je Škundrić i dodao da postoji interesovanje za saradnju na ostalim vrstama alternativnih izvora energije.

Velike, strateške projekte koji bi zajednički mogli biti realizovani razmatraće mešovita radna grupa, s obzirom na to da za najveći broj energetskih projekata mora da bude raspisan teder, dodao je Škundrić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image