• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljenje gasa izazvaće rast inflacije

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da će poskupljenje gasa u Srbiji uticati na rast inflacije za 0,3 odsto, odnosno rast cena proizvoda prerađivačke industrije i kućne hemije.

On je na konferenciji za novinare kazao da će inflacija krajem ove i početkom naredne godine biti iznad planiranih šest odsto, ali će ostati jednocifrena.

"Inflacija nije jednocifrena zahvaljjući merama Vlade Srbije već zbog smanjenja cena sirovina na svetskom tržištu i povoljnijeg poljoprivrednog roda", objasnio je Đogović.

On je dodao da će krajem ove i početkom naredne godine doći do manjih "talasanja" inflacije, ali bez prelaska na dvocifren nivo.

Kako je rekao, sledeće godine se može očekivati i poskupljenje električne energije.

Đogović je dodao da loša pravna struktura i "prekomerna" administracija u Srbiji dovode do rasta mita i korupcije, "što utiče na opštu društvenu krizu".

"U septembru je došlo do rasta proizvodnih aktivnosti po stopi od
10,6 odsto na mesečnom nivou, ali samo zbog zatišja u avgustu uzrokovanog sezonom godišnjih odmora", kazao je on.

Prema rečima Đogovića, kada se "isključi" taj sezonski faktor stopa privrednog rasta je "skromnih" 0,8 odsto.

"U odnosu na septembar prošle godine obim industrijske proizvodnje u septembru ove godine je niži za 1,8 odsto", naveo je on dodajući da je stopa privrednog rasta u prvih devet meseci ove u odnosu na taj period prošle godine manja za 2,5 odsto.

Kako je Đogović kazao, spoljnotrgovinski promet je u prvih devet meseci ove godine dostigao 23,5 milijardi dinara, što je za 24,2 odsto više nego prošle godine.

"Primetno je da pored rasta i uzvoza i izvoza, sada dolazi do slabljenja stope rasta i jednog i drugog", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, u prvih osam meseci izvoz je rastao po stopi od 30,4 odsto, a uvoz po stopi od 23,3 odsto, pa je plasman robe na inostrano tržište povećan sa 6,9 milijardi dinara, u prva tri kvartala, na 8,8 milijardi dinara, odsnosno za 28,1 odsto.

"Proizvođači svoje poslovanje planiraju kratkoročno i malo njih razmišlja o novim investicijama i dugoročnim ulaganjima čime se mogu izgubiti trenutne pozicije na tržištu, odnosno ugroziti konkurentnost na svetskom tržištu", kazao je Đogović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image