• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PKS se boji privatnog profita

Iz Privredne komore Srbije premijeru Cvetkoviću pisano da se država ne sme odreći upravljanja komunalnim službama i "prepuštanja građana i privrede u ruke onih koji umesto nacionalnog interesa, vide jedino profit".

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin, na zahtev privrednika i članova Udruženja za komunalne delatnosti PKS, uputio je premijeru Mirku Cvetkoviću inicijativu da iz parlamentarne procedure bude povučen Predlog zakona o komunalnim delatnostima, saopštila je danas PKS.

Pismo sa takvim sadržajem je upućeno kako bi zakonski tekst bio vraćen na doradu i u njega ugradili stavovi privrede iz javne rasprave u komorskom sistemu, navedeno je u saopštenju PKS.

Predsednik Bugarin je podvukao važnost gazdovanja i upravljanja vodama i drugim strateškim resursima u vlasništvu države.

Bugarin je podsetio da su PKS, regionalne komore i udruženja, lokalna samouprava i svi sindikati, a u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, u toku ove jeseni organizovali široku javnu raspravu u komorskom sistemu i tačno definisali šta su zahtevi privrede kada je u pitanju očuvanje ovih resursa u vezi sa uvođenjem javno- privatnog partnerstva u komunalnim delatnostima.

U pismu PKS je ocenjeno da usaglašeni stavovi privrednika, članova Radne grupe i drugih učesnika u postupku utvrđivanja Predloga zakona nisu uvaženi u tekstu Predloga zakona koji je upravo u skupštinskoj proceduri, pa je ovakvim postupkom obesmišljena i javna rasprava.

Bugarin je podvukao i stav privrednika koji smatraju da država ne sme da ispusti vlasništvo i upravljanje najvažnijim resursima, prepuštajući građane i privredu u ruke onih koji umesto nacionalnog interesa, vide jedino profit.

Privreda je kroz javnu raspravu o Strategiji restrukturiranja i transformaciji javnih komunalnih preduzeća izrazila stav da javna preduzeća vodovoda i kanalizacije kao deo jedinstvenog i nerazdvojivog tehničko-tehnološkog sistema, zatim prečišćavanje vode, toplane, prikupljanje i odlaganje smeća i trolejbusko-šinski prevoz, ne mogu biti poveravana privatnim firmama, niti da se daju u koncesiju, jer je to protiv nacionalnih interesa i povlači bezbednosne rizike.

Zakon o koncesijama, međutim, daje ovu mogućnost, navedeno je u pismu.

Bugarin je naglasio da se nacionalna asocijacija srpske privrede zalaže za javno- privatno partnerstvo u svim oblastima u kojima je to moguće.

Međutim, srpski privrednici su u javnoj raspravi jednoglasno zauzeli stav da pomenute poslove treba da obavljaju isključivo javna komunalna preduzeća u državnom vlasništvu i podvlače da u Srbiji ne bi smeli da budu dati voda i drugi strateški resursi u koncesiju ili zakup, jer su se takva rešenja pokazala lošim i u razvijenim evropskim zemljama.

Imajući u vidu navedene stavove, Bugarin u pismu predložio da premijer Cvetković, u skladu sa svojim ovlašćenjima, povuče Predlog zakona o komunalnim delatnostima iz skupštinske procedure, kako bi se zakonski tekst vratio na doradu i u njega ugradili stavovi privrede iz javne rasprave u komorskom sistemu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image