• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke šalju anekse sa originalnim kamatama

Klijentima kojima je u toku otplate menjana kamatna stopa biće određena najpovoljnija kamatna stopa koju su imali tokom dosadašnje otplate kredita.

Banke u Srbiji usklađuju svoju poslovnu politiku sa novim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, čija primena počinje 5. decembra i koji, između ostalog, podrazumeva da kamata na kredite neće moći da se menja na osnovu jednostrane volje banke.

Član Izvršnog odbora "Rajfajzen banke" Petar Jovanović izjavio je Tanjugu da je ta banka svoje poslovanje u potpunosti prilagodila odredbama novog zakona.

To uključuje izmenu svih ugovora koji se sklapaju sa klijentima počev od datuma primene, što znači formulisanje ugovornih članova kako je to zakon precizno propisao.

Pored toga, prilagođen je i način oglašavanja - sadržaj internet stranice banke, promotivnog materijala, ali i uopšte gledano način informisanja klijenata o poslovnom odnosu sa bankom, naveo je Jovanović.

Zakonska odredba o obaveznoj ponudi dinarskog proizvoda za svakog klijenta pre nego što se dođe do razgovora o deviznom ili proizvodu sa deviznom klauzulom, uz obavezno skretanje pažnje na kursni rizik koji to povlači, u potpunosti je sprovedena kroz prilagođavanje ponude proizvoda i internih procedura, dodao je on.

Uveden je i novi obračun efektivne kamatne stope, koji se komunicira prema klijentima i u marketinškim kampanjama.

Na adrese klijenata, poslat je veliki broj obaveštenja i aneksa ugovora u kojima se konstatuje da su postojeće kamatne stope, odnosno marže koje se dodaju na referentnu stopu, shodno zakonu postale fiksne i da se ne mogu ubuduće menjati jednostranom odlukom banke, rekao je član IO "Rajfajzen banke".

S druge strane, klijentima kojima je u toku otplate menjana kamatna stopa, do primene zakona će biti određena najpovoljnija kamatna stopa koju su imali tokom otplate.

Obe odredbe će se primeniti bez obzira da li klijent potpiše aneks koji je poslat ili ne, kako propisuje i zakon, odnosno tumačenje Narodne banke Srbije, objasnio je Jovanović.

Poslujući u skladu sa važećom regulativom na tržištu i najvišim standardima dobre poslovne prakse, "Banka Inteza" je obavestila korisnike svojih kreditnih i štednih proizvoda sa promenljivom, a neodredivom kamatnom stopom da novi zakon predviđa njeno konvertovanje u fiksne ili varijabilne, a odredive kamatne stope, odnosno one vezane za neku od referentnih stopa ili drugog elementa, u zavisnosti od vrste proizvoda.

Kako je Tanjugu objašnjeno u toj banci, planirano je da aneksi kojima će odredbe ugovora biti usklađene sa novim zakonskim rešenjem budu potpisani do stupanja zakona na snagu 5. decembra.

"Banka Inteza" u potpunosti posluje u skladu sa regulativnom, pa će ugovori koji ne budu aneksirani do početka primene zakona biti automatski usklađeni sa novim zakonom, preporukama i propisima NBS, naveli su u toj banci.

Kako navode u "Hipo alpe adrija banci", svi klijenti će dobiti obaveštenje o primeni nove, umanjene kamatne stope, počev od 1. decembra.

Takođe, klijentima će biti ponuđeno potpisivanje aneksa postojećih ugovora, koji sadrži informaciju o visini nove kamatne stope, kao i podatak da li je promenljiva ili fiksna, u zavisnosti od vrste kredita.

Uz aneks, klijentima se uručuje i plan otplate kredita koji je njegov sastavni deo. Ostali elementi ugovora o kreditu ostaju nepromenjeni i nastavljaju da važe, u skladu sa važećim propisima, precizirali su u "Hipo alpe adrija banci".

Potpredsednik Izvršnog odbora "Findomestik banke" Vladimir Marković izjavio je Tanjugu da je ta banka, kao deo "BNP Pariba" - jedne od najvećih svetskih banaka, "i do sada poslovala po strogo etičkim principima dobre bankarske prakse" i "s tim u vezi, novi zakon neće uticati na značajnije promene u našem poslovanju".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image