• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad poskupi državni, mora i privatni gas

Cena gasa za domaćinstva koja ne snabdeva direktno Srbijagas povećana je u proseku za 17 odsto zbog novembarskog državnog poskupljenja.

Iz Agencije za energetiku Srbije (AERS) podsećaju da je Vlada Srbijagasu odobrila da od 1. novembra poveća cenu gasa za domaćinstva za 11 odsto, odnosno 15 odsto za privredu.

Problem je što u kategoriju "privreda" spadaju i privatni distributeri gasa na srpskom tržištu.

Na bazi te nove cene po kojoj nabavljaju gas od Srbijagasa, 33 distributera podnela su zahteve za povećanje cena gasa Agenciji za energetiku na proveru i mišljenje, da bi ih potom Vlada odobrila, kazali su u AERS-u.

Prema navodima vojvođanskih medija, Udruženje za zaštitu potrošača Prosperitet navelo je da su cene gasa sa domaćinstva u Vojvodini povećane i do 25 odsto, iako je odobreno poskupljenje od 10 procenata.

Udruženje je najavilo da će organizovati proteste građana po gradovima u Srbiji i neplaćanje računa za gas dok se ne razjasne sve činjenice oko poskupljenja.

Prema navodima Agencije, prosečna cena gasa za sva domaćinstva u Srbiji posle poskupljenja je 41,1 dinar po kubnom metru, odnosno 40,2 dinara po kubnom metru ako se uključi i cena gasa po kojoj Srbijagas snabdeva domaćinstva. U navedene cene nije uračunat porez na dodatu vrednost (PDV).

Kako su naglasili u AERS-u, cene gasa su sada neuporedivo ujednačenije nego pre 2009. godine, čemu je doprinelo i smanjenje gubitaka u mrežama koji su ranije bili i preko 10 odsto, dok sada Agencija priznaje gubitak najviše do 3,3 odsto.

Od ukupnih troškova distributera gasa prosečno 81 odsto ide na nabavku gasa, a iz preostalih 19 odsto pokrivaju se svi ostali troškovi korišćenja distributivnih mreža i trgovine na malo gasom, naveli su u AERS-u.

U AERS-u su istakli da će ta agencija, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti da prati da li se dosledno primenjuju cene gasa koje su odobrene.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image