• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi konkurs za privatne izvršitelje

Na drugi oglas Ministarstva pravde dosadašnji izvršitelji ili iskusni pravnici mogu se prijaviti do 29. decembra.

Za polaganje ispita mogu se prijaviti diplomirani pravnici sa dve godine iskustva na poslovima izvršenja ili tri godine iskustva na pravnim poslovima.

Pravnici koji su se prijavili na prvi oglas polagaće ispit u decembru, a dok kandidate koji prijave podnesu do kraja decembra očekuje ispit u januaru.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas Tanjugu da očekuje da će rad te potpuno nove profesije u Srbiji znatno rasteretiti rad sudova i bitno uticati na skraćivanje postupaka izvršenja.

"Izvršenje sudskih odluka je ključno i za građane i za privredu i predstavlja pokazatelj snage države da osigura pravdu", ocenila je Malović.

Prema njenim rečima, samo efkasnim izvršenjem sudskih odluka moguće je poboljšanje poslovne klime u Srbiji.

"Investitori neće ulagati novac ako nisu sigurni da postoje pretpostavke za sigurno poslovanje. Uverena sam da ćemo doslednom primenom zakona o izvršenju i obezbeđenju poslovni ambijent u Srbiji učiniti daleko sigurnijim, naglasila je ministarka pravde".

Novi zakon o izvršenju i obezbeđnju koji se primenjuje od septembra ove godine predviđa uvođenje paralenog sistema izvršenja u Srbiji, državnog i privatnog.

U nadležnosti sudova će ostati sprovođenje odluka u vezi sa porodičnim odnosima kao i odluke koje se tiču vraćanja zaposlenog na rad.

U nadležnost privatnih izvršitelja preći će izvršenja radi ostvarenja potraživanja po osnovu komunalih i sličnih usluga.

Za spovođenje ostalih odluka građani odnosno poverioci će moći da izaberu koga žele da im izvršava odluku sudski ili privtatni izvršitelji.

Konkurs za imenovanje profesionalnih izvršitelja biće raspisan nakon ispita i očekuje se imenovanje jednog izvršitelja na 25 hiljada stanovnika za područje osnovnog i privrednog suda.

Odredbe zakona o privatnim izvršiteljima stupaju na snagu 18. maja iduće godine.

S obzirom da će privatni izvršitelji biti kvalifikovana lica, čije će znanje biti provereno na ispitu očekuje se povećanje efikasnosti i stvaranje jače pravne sigurnosti, navode u ministarstvu pravde.

Pre donošenja zakona o izvršenju i obezbeđenju stopa naplate potraživanja je bila ispod pet odsto, a iskustva zemalja iz okruženja koja su uvela sistem privatnih izvršitelja pokazuju da je naplata potraživanja porasla gotovo deset puta.

Uvođenje privatnih izvršitelja, kako navode u Ministarstvu pravde, jeste ozbiljna mera za unapređenje funkcionalnosti srpskog pravosuđa, koja će, s druge strane omogućiti da svi izabrani izvršitelji zarade visestruko višu platu od prosečne plate u Srbiji.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image