• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Dinar stabilan, inflacija i kamate manje

Guverner Dejan Šoškić izjavio je da će manja inflacija stvoriti uslove za pad kamatnih stopa. I nešto manje kamate nepristupačne privredi, smatraju i ministar ekonomije i predsednik PKS:

Šoškić je za Radioteleviziju Srbije rekao da će u 2012. godini biti stvoreni uslovi za smanjenje referentne kamatne stope, zbog očekivanog pada inflacije u prva tri meseca, kao i zbog odluke NBS o klasifikaciji vanbilanske aktive banaka, ocenjujući da će to podstaći dinarizaciju kredita i doneti više povoljnih zajmova privredi.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je izrazio sumnju u predviđanja guvernera Šoškića da će mere NBS u narednoj godini omogućiti više jeftinijih kredita privredi, naglašavajući da Srbija suštinski nije izašla krize, da privreda pati od hronične nelikvidnosti, a stopa nezaposlenosti je visoka.

Ni predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin ne očekuje da će dinarski krediti u narednoj godini biti prihvatljiviji za privredu kada je reč o visini kamata.

Komentarišući kretanje deviznog kursa, guverner NBS je rekao da ne vidi razlog za nestabilnost kursa u vreme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, kada tradicionalno domaća dijaspora dolazi u domovinu i u zemlju donosi devize, stanovništvo menja deviznu ušteđevinu zbog dodatnih troškova zbog praznovanja.

U odgovoru na pitanje da li postoji opasnost da političari povećaju izdatke iz budžeta u predstojećoj predizbornojh kampanji sledeće godine, Šoškić je rekao da će "političari u predizbornoj kampanji obećavati razne stvari, ali će budžet morati da poštuje fiskalna pravila", naglašavajući da možemo da trošimo onoliko koliko zaradimo.

Kada je reč o rastu spoljnog duga Srbije koji je već blizu 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Šoškić je upozorio da postoji objektivna opasnost da dug pređe granicu od 45 odsto BDP-a, a ukoliko se to desi u narednoj godini, spoljni dug mora da se vrati u predviđene okvire.

Srbija mora ozbiljno da razmatra alternative za restrukturiranje privrede, poručio je guverner NBS.

Ministar Ćirić je rekao, da bez obzira na teškoće koje ima srpske privreda, u ovoj godini očekuje priliv direktnih stranih investicije od oko tri milijarde dolara i rast pokrivenosti uvoza izvozom u pojedinim zemljama sa kojima Srbija ima tradicionalne trgovinske odnose.

U narednoj godini Ćirić očekuje rast priliva direktnih stranih investicija i industrijske proizvodnje, ocenjujući da je procena rasta BDP-a u 2012. godini od 1,5 odsto potpuno realna, pogotovo što je Srbija lane imala veći rast od drugih zemalja u regionu.

Ćirić je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnoj krizi izlazila u javnost sa konzervativnim prognozama rasta koje su se pokazale tačnim.

Zamoljen da da prognozu ekonomskih kretanja u 2012. godini, Ćirić je skrenuo pažnju da će 2012. godina generalno biti teška godina za poslovanje, ocenjujući da bi u dogovoru Vlade i privrednika sa bankama mogla da se napravi strategija za efikasnije kreditiranje privrede.

Bugarin je izrazio očekivanje da će 2012. biti jedna ot težih godina u ekonomskoj istoriji Srbije, zbog očekivanog negativnog uticaja krize iz evrozone, naglašavajući da NBS, Vlada Srbije i poslovna zajednica moraju zajednički da se dogovore o strategiji ublazavanja negativnih efekata svetske krize na domaću privredu.

Srpska privreda ima hroničnu nelikvidnost i docnju kredita prema bankama koji je dostigao oko 21 odsto, upozorio je Bugarin skrećući pažnju da je u Srbiji izostala reforma poreske politike, reforma javnog sektora.

Moraju se smanjiti i fiskalna i parafiskalna zahvatanja, da bi se privredi omogućilo da lakše posluje, poručio je Bugarin.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image