• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revitalizacija Kostolca počinje krajem marta

Revitalizacija bloka B2 u termoelektrani Kostalac koja će biti finansirana iz kineskog kredita, počeće krajem marta, najavio je danas ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić.

Mrkonjić je, prilikom obilaska termoeletkrane Kostolac, rekao da očekuje da će ta termoelektrana po završetku modernizacije moći da proizvodi novih jednu milijardu kilovat časova električne energije.

Mrkonjić je rekao da neće biti problema sa rokovima kada je reč o modernizaciji TE Kostolac a inače je planirano da projekat bude okončan u roku od 30 meseci.

On je podsetio da je pred Novu godinu potpisan ugovor o kineskom kreditu za realizaciju projekta vrednog oko 340 miliona dolara u okviru koga će biti izvršena revitalizacija termoblokova B1 i B2 u Kostolcu i biće izgrađen novi sistem za odsumporavanje.

Ministar je ukazao da Vlada Srbije energetiku smatra velikom razvojnom šansom naše zemlje, iz koje može da se ostvari velika dobit za zemlju.

Mrkonjić je podsetio da je Elektroprivreda Srbije (EPS) u 2011. proizvela rekordnih oko 36 milijardi kilovat časova struje, dodavši da su upravo termoelektrane morale da podnesu najveći teret te proizvodnje s obzirom da je proizvodnja u hidroelektranama bila manja zbog suše.

Direktor Kostolca Dragan Jovanović rekao je da se potpisivanjem ugovora za prvu fazu tog odmah ulazi u razgovore o drugoj fazi projekta modernizacije Kostolca koja je vredna nešto više od milijardu dolara.

Druga faza, kako je on istakao, treba da obuhvati izgradnju novog termobloka i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje.

On je najavio da bi već u 2014. mogla početi izgradnja novog termobloka u Kostolcu a da bi do kraja ove godine trebalo da budu okončani pregovori sa kineskim partnerima za drugu fazu projekta.

Jovanović je kazao da očekuje da bi već u budžetu za 2013. mogla biti predložena državna garancija za drugi deo tog kredita.

On je podsetio da će u okviru prve faze biti revitalizovan i blok B1 i B2 od kojih je već prošle godine započela reviatalizacija bloka B1 a ukupna vrednost tih radova je 170 miliona dolara.

U prvoj fazi će biti izgrađeno i postrojenje za odsumporavanje vredno 130 miliona dolara kao i pristanište na Dunavu i železnička infrastruktura vredna oko 38 miliona dolara.

Jovanović je podsetio da je predviđeno da u prvoj fazi oko 53 odsto isporuka i radova budu kineski a na 47 odsto radova će biti uposlena domaća mašinogradnja.

On je rekao da će blok B2 u Kostolcu biti u zastoju oko sedam meseci zbog čega neće moći da se ponovi rekordna proizvodnja struje iz 2011. godine u toj termoelektrani.

Državni sekretar u Minstarstvu infrastrukture i energetike Dušan Mrakić ukazao je na veliki značaj te ivnesticije istakavši da će TE Kostolac u narednom periodu predstavljati jedno veliko gradilište na kome će biti uposlen veliki broj stručnjaka i radnika.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image