• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usporila inflacija u evrozoni

Inflacija je u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro u decembru umereno usporila, ali je i dalje dosta iznad ciljnog nivoa Evropske centralne banke, saopštio je Evropski zavod za statistku, Evrostat.

U preliminarnoj proceni Evrostata se navodi da je inflacija u evrozoni u decembru usporila na 2,8 sa novembarskih tri odsto, što je bilo očekivano, prenela je agencija AFP.

Uprkos padu, inflacija u zoni evra je iznad cilja ECB da rast cena drži na nivou od ispod, ali blizu dva odsto.

Inflacija koja je premašila ciljnih dva odsto nije sprečila ECB, na čijem se čelu sada nalazi Italijan Mario Dragi, da tokom prethodnih nekoliko meseci snižava kamatne stope. Centralna banka je u dva navrata snizila osnovnu kamatnu stopu za četvrt poena, dovevši je do rekordnog minimuma od jedan odsto.

ECB je upozorila da su rizici po evropsku ekonomiju porasli u prethodnih par meseci, kada je dužnička kriza, zbog koje su tri relativno male zemlje morale da zatraže finansijsku pomoć, zapretila da zahvati veće privrede kao što su Italija i Španija.

Očekuje se da će monetarna unija ove godine ponovo pasti u recesiju, a da će rast cena narednih meseci biti ograničen.

Analitičar kompanije “RBC kapital markets” Džejms Ešli smatra da će inflacija u evrozoni do aprila pasti ispod dva odsto zahvaljujući smanjenom rastu cena energenata i slabljenju evropskih ekonomija. Kao rezultat, ECB će imati prostora da u prvoj polovini godine dodatno smanji kamatnu stopu na novi rekordni minimum od 0,5 odsto, dodao je Ešli.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image