• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana jeftinija za 40 odsto

Na mestu Kvantaške pijace, na površini od 18,5 hektara, tokom marta počinje gradnja „Veletržnice Beograd“, koja će Beograđanima nuditi do 40 odsto jeftiniju svežu hranu.

Na tom prostoru radiće oko 1.500 proizvođača i najmanje 50 pravnih lica, koja će se baviti trgovinom hrane.

Ovo su samo neki od detalja iznetih u Infomraciji o potrebi osnivanja Privrednog društva „Veletržnica Beograd“ d.o.o koju su usvojili odbornici gradskog parlamenta poslednjoj sednici.

Veletržnicu će činiti sedam hala, čija će izgradnja biti završavana sukcesivno, a sastojaće se iz parcele na kojoj se nalazi postojeća Kvantaška pijaca s pripadajućim objektima, kao i još dve parcele na kojima sada nema izgrađenih objekata.

U prvoj fazi rada planirana je izgradnja hale za voće i povrće, kao i asfaltiranje parkinga za teške kamione.

"Veletržnica će imati hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće, koje će biti izgrađene u skladu sa svim standardima o bezbednosti hrane i klimatizovane prema vrsti robe. Biće uspostavljene i interne polise kvaliteta, koje će omogućiti kontrole valjanosti poslovanja i robe kakvih do sada nije bilo. Tim normativima biće definisane klase voća i povrća, a prema tome će se formirati i njihova cena. Najvažnije od svega je da će Beograđani osnivanjem veletržnice dobiti od 30 do 40 odsto jeftiniju svežu hranu - voće, povrće, meso, ribu, cveće, da će proizvođači dobiti jedan konkurentan okvir u kome mogu da nastupe, a da će država dobiti red i fiskalnu disciplinu u sektoru sveže hrane", kaže za "Danas" Dragan Pušara, direktor „Veletržnice -Beograd“.

U izgradnji preduzeća „Veletržnica Beograd d.o.o.“ učestvovaće i grad Beograd, a pored novčanih ulaganja, obezbediće zemljište i prateću infrastrukturu za gradnju veletržnice. Među najvećim prednostima za potencijalne ulagače ističu se lokacija uz Koridor 10, direktan pristup tržištu Beograda i regiona, najpovoljnije cene zakupa, sigurno poslovanje i naplata potraživanja, zakonske olakšice prilikom snabdevanja javnih ustanova i druge.

Uporedo sa nastajanjem veletržnice planirano je i formiranje edukativnog centra u kome će se trgovci i proizvođači obučavati kako da najefikasnije sarađuju.

Grad Beograd i JKP „Gradske pijace“ raspisali su javni poziv investitorima zainteresovanim da učestvuju u vlasništvu i upravljanju veletržnicom, najvećim regionalnim centrom za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe. Potencijalni graditelji najveće berze hrane u Srbiji i učesnici u javno-privatnom partnerstvu mogu biti domaća i strana privredna društva koja proizvode voće, povrće, meso, ribu i cveće i trguju ovom robom, zemljoradničke zadruge i udruženja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i lokalne samouprave.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image