• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radosavljević "nudi" ostavku

Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave izjavio je danas da će podneti ostavku "ako se utvrdi da je loše obavljao svoj posao".

U intervjuu Tanjugu, Radosavljević je ponovio poziv drugima koji smatraju da su se zbog propusta našli na spisku da se jave i dodao da se greške dešavaju, a da ovog puta zbog toga "nikome nije načinjena šteta".

Uprkos grešci na spisku direktor Poreske uprave smatra da je objavljivanje spiska dužnika dobar potez, te da su se na spisku našli svi koji dugovali porez na dan 30.12.2011.

On negira tvrdnje pojedinih analitičara da u Poreskoj upravi nema dovoljno stručnjaka i to potrkepljuje podatkom da je u prethodnom periodu PU ostvarila zapažene rezultate, ali da on lično ne beži od odgovornosti ako nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije smatraju da nije dobro obavljao svoj posao.

"Ako Ministarstvo finansija i Vlada Srbije smatraju da ovaj posao nisam obavljao na zadovoljavajući način, da je to proizvelo loše posledice po Poresku upravu, naravno da ću podneti ostavku", rekao je direktor.



On ističe da Uprava ima kvalitetan tim, eksperte i stručnjake koji godinama rade taj posao, ali da je problem u manjku ljudi, što će, kao nedostatak biti otklonjeno uvođenjem elektronske naplate poreza.

Objašnjavajući kako je došlo do greške u slučaju gradske uprave Beograda Radosavljević je rekao da je presuda Vrhovnog suda doneta 2007. godine i da je pravosnažna, ali da je poreznici nisu sproveli.

On ne zna zašto po presudi nije postupljeno jer tada nije bio direktor.

Podsetio je da je pomenuta greška greška ispravljena juče nakon što je Grad dostavio dokumentaciju na osnovu koje je utvrđeno da Grad Beograd ništa ne duguje Poreskoj upravi.

Radosavljević je negirao postojanje korupcije u slučajevima dužnika sa spiska koji je PU objavila, mada, podsetio je, Uprava je 2011. godine protiv 17 lica pokrenula disciplinski postupak i oni su ostali bez posla zbog umešanosti u korupciju.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava je objavila spisak koji je jedino bio moguć, nije mogla da objavi aktivna preduzeća, a preskoči firme koje su u postupku privatizacije ili stečaja, a i dalje se u poreskim knjigama vode kao dužnici.

"Čekamo da se od stečajne mase naplatimo, kao i da kada se okonča postupak privatizacije, budući vlasnici izmire obaveze prema državi", kazao je on.

Za većinu aktivnih preduzeća koja su se našla na spisku poreskih dužnika koji je objavljen pred sudovima se vode postupci ili je ugovoren reprogram, tvrdi Radosavljević i dodaje da je samo 2011. podneto više od 9.000 prekršajnih i više od 1.700 krivičnih prijava i da očekuje epilog tih procesa do kraja godine.

Na opasku da na spisku navodnih dužnika ima čak i pokojnika Radosavljević ne isključuje da je moglo da dođe do krađe identiteta.

"Postoje 'fantom' firme koje se registruju sa ukradenom ličnom kartom, a da to niko ne prijavi, pa se u Agenciji za privredne registre evidentira neki takav subjekat", kaže Radosavljević i dodaje da onda ne može on biti kriv što u Srbiji može da se registruje firma za 250 evra, da se naprave dugovi, a zatim se otvori nova firma.

Po njegovom mišljenju ako neko osniva firmu morao bi da za nju garantuje svojom imovinom ili imovinom osoba koje su njegovi jemci.

Direktor je na kraju podvukao da građani treba da shvate koliko je dobar rad Poreske uprave neophodan za funkcionisanje javnog sektora i da više od 80 odsto javnih prihoda u državnu kasu "donese" Poreska uprava.

Ona je, naveo je Radosavljević, uspela da u poslednje četiri godine ostvari plan naplate prihoda Ministarstva finansija, do tog novca, kako je rekao, "žive i država i javni sektor", a prethodnih godina PU je čak prebacivala plan sa otprilike naplaćenih pet do šest miliona evra više.

Radosavljević je za direktora PU izabran 2008. godine javnim konkursom, a prethodno je na mesto konkurisao i 2006. godine, kada je, kako je naveo, bio među tri najbolja kandidata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image