• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina idealna za kupovinu stanova

Ova godina idealna je za kupovinu stanova, ocenjuju u Ministarstvu za prostorno planiranje Srbije i agencijama za promet nekretnina.

Ministarstvo pogodnost vidi u povoljnijim uslovima za subvencionisane stambene kredite i dobroj ponudi nekretnina iz državnog projekta masovne stanogradnje, dok u agencijama smatraju da se idealna šansa ogleda u nižim cenama kvadrata u odnosu na prošlu godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje Nemanja Komazec rekao je da bi iduće sedmice na sednici Vlade Srbije trebalo da bude usvojen predlog nove uredbe o subvencionisanim stambenim kreditima.

Uslovi za kupovinu kvadrata mnogo su povoljniji nego prošle godine i kada je reč o učešću i kamatnoj stopi.

Povoljnije uslove kredita prati i odgovarajuća ponuda stanova, pre svega u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, gde država gradi kvalitetne stanove po povoljnim cenama, prenosi Srna.

Bračni par koji ima dve prosečne plate, objašnjava Komazec, biće u mogućnosti da dođe do krova nad glavom, jer se mesečna rata za stan od 40 kvadrata kreće 250 evra, a za 50 do 60 kvadrata 300 evra.

Smanjeno je i obavezno učešće na pet odsto, a beskamatna državna subvencija od 20 odsto biće vraćana u posljednjih pet godina otplate kredita, prenose "Večernje novosti".

Prema kalkulaciji Ministarstva, stan u naselju "Stepa Stepanović" od 40 kvadrata košta 51.600 evra, obavezno učešće kupca od pet odsto je 2.580 evra, beskamatno učešće države je 10.320 evra, a kredit banke od 75 odsto kupoprodajne cijene stana je 38.700 evra.

Sve povlastice odnose se samo na kupovinu stanova u novogradnji.

Ministar prostornog planiranja, ekologije i rudarstva Oliver Dulić najavio je da će građani u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu moći da kupe stanove uz subvencionisane kredite, za šta je u budžetu za sada obezbeđeno 1,2 milijarde dinara.

"Gradi se naselje od 800 stanova koje će u sebi imati sve elemente poput naselja `Stepa Stepanović`", rekao je Dulić za "Press".

Prema Dulićevim rečima, rata za kredit biće jednaka mesečnoj kiriji, a procena je da će cena kvadrata biti slična ceni u naselju "Stepa Stepanović".

Subvencije će moći da koriste i državljani Srbije koji su stariji od 45 godina i koji imaju nešto veći prosek plata nego što je to do sada bio slučaj, do 150.000 dinara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image