• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća poskupljenja u Austriji od 1993.

Prošla, 2011., bila je za Austriju godina najvećih poskupljenja u proteklih 18 godina, sa stopom od 3,3 odsto.

Potrošačke cene su prošle godine rasle koliko nisu još od 1993., saopštio je generalni direktor Statističkog zavoda Austrije Konrad Pezendorfer.

Pezendorfer je, međutim, ukazao da je inflacija u decembru iznosila 3,2 odsto, što je i dalje velika vrednost za Austriju, ali najniža od marta prošle godine.

Mnoge cene su porasle ogromnom brzinom, pa sada popušta tempo. Oblasti koje su najviše doprinele rekordnim poskupljenjima su saobraćaj, stanovanje i namirnice, kao i bezalkoholna pića.

Kada je reč o saobraćaju ni smanjenje cene novih putničkih vozila za jedan odsto nije doprinelo umanjenju rasta poskupljenja, pošto je usledilo poskupljenje benzina za 14 i dizela za 20 odsto.

U oblasti stanovanja je, pre svega, grejanje postalo luksuz, pošto je cena gasa porasla u proseku za devet odsto, lož ulja za čak 21 odsto, dok je cena struje ostala nepromenjena. Kirije su, u proseku, povećane tokom 2011. za 3,3 odsto.

Kada je reč o narminicama, takozvana mikro-potrošačka torba, koja sadrži oko 4,5 odsto svih proizvoda i usluga, odnosno stvari koje se biraju tokom svakodnevne kupovine, poskupela je za 3,8 odsto.

Mini-potrošačka troba, koja sadrži proizvode nedeljne kupovine, uključujući i gorivo, poskupela je za, u proseku, 6,7 odsto, saopštio je Statistički zavod Austrije.

U deset godina od uvođenja evra poskupljenja u Austriji su se sumirala na 19,6 odsto.

Kada se posmatraju proizvodi pojedinačno, poskupljenja su različite visine. Tako je lož ulje od 1992.do 2001. poskupelo za 42,2 odsto, a dekadu kasnije za čak 114,4 odsto.

Drugačija je slika kod novih putničkih vozila koja su u dekadi pre evra poskupela za 12,2 odsto, a u proteklih deset godina za samo 3,6 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image