• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF neće obećanja već rebalans budžeta

Predstavnici MMF-a zamrzli su prvu reviziju Aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom jer nisu ubeđeni da se srspka valda drži dogovorenog pa će sačekati da sadašnja obećanja iz Beograda budu pretočena u zakon - rebalans budžeta.

Sastanak sa predstavnicima misije MMF-a, koju je predvodila Zuzana Murgasova, završio je tako da ekonomska politika srpske vlada nije "prošla" kontrolu MMF pa neće dobiti zeleno svetlo za prvu reviziju Aranžmana iz predostrožnosti.

Na sastanku je potvrđeno da status aranžmana ostaje kakav jeste, bez revizije, a do sledeće kontrole iz Vašingtona Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga.

Predstavnici MMF-a ponovo će doći u Beograd sredinom ove godine.

Razgovori srpskih vlasti s misijom MMF-a, radi postizanja dogovora od značaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana, započeli su 2. februara u Beogradu.

Tokom posete misije razmatrano je ostvarivanje ciljeva ekonomskog programa dogovorenog s MMF-om, makroekonomski okvir za 2012. godinu, kao i ispunjenje kriterijuma izvršenja za decembar 2011. godine.

Posebna pažnja usmerena je na pitanja izvršenja budžeta za 2012, na sprovođenje dogovorenih mera fiskalne politike i na poštovanje utvrđenih fiskalnih pravila.

Aranžman sa MMF-om koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarda evra), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

U okviru prvog razmatranja aranžmana, razgovori s misijom MMF-a obavljeni su u novembru u Beogradu, s tim što je donošenje odluke o završetku revizije, prvobitno planirano 23. decembra na Odboru izvršnih direktora MMF-a, odloženo jer je MMF utvrdio da je srpska vlada dala prevelike garancije za kredite pojedinih javnih preduzeća i državnih kompanija i tipe prekoračio dogovoreno zaduživanje.

Prve reakcije iz Vlade su da se ublaži odjek ovakvog razvoja situacije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković nakon sastanka je ustvrdio da je u javnosti pogrešno prikazano da je misija MMF bila u Beogaradu da bi se uskladile budžetske brojke sa dogovorenim pri sklapanju aranžmana i da ovom prilikom niko nije ni tražio da se "precrtaju neki projekti u budžetu".

"Oni ne traže da projekte izbrišemo sada nego kada se formira nova vlada. Do tada, mi faktički nećemo trošiti novac na te projekte, ali oni moraju formalno da postoje", rekao je premijer.

Savetnik premijera Cvetkovića, ekonomista Jurij Bajec, kaže da Aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije prekinut, niti je doživeo krah, već ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže do polovine godine.

"Znači, program ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže dok se rebalansom budžeta ne utvrdi ovo što je inače dogovoreno da će se u praksi sprovoditi sa stanovišta ekonomske politike vlade", istakao je Bajec i preneo da je "MMF dao pozitivnu ocena o radu vlade Mirka Cvetkovića za 2011. godinu".

Prema njegovom tumačenju predstavnici vlade su pružili uveravanje misiji Fonda, "koje je ona prihvatila", da će se do kraja svog mandata striktno pridržavati dogovorene ekonomske politike, uključujući i dogovorene okvire sprovođenja budžeta, kako sa stanovišta veličine javnog duga, tako i fiskalnog deficita.

Predstavnici MMF-a su tokom razgovora insistirali pre svega na veličini garancija za zajmove javnim preduzećima i ukazivali na opasnost da se kroz dodatno zaduživanje ne ugrozi zakonski okvir javnog duga, a to se u praksi i ne može sprovesti do kraja mandata sadašnje vlade, tvrdi Bajec.

"Realno je očekivati da će nova vlada i sa stanovišta drugih budžetskih pozicija , razmatrati svoju budžetsku politiku do kraja 2012. godine u skladu sa ciljevima, koje će ona definisati", kazao je sagovornik Tanjuga.

Unija poslodavaca Srbije ne gleda tako optimistično na današnji sastanak.

UPS je saopštila da će zamrzavanje kreditnog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa Srbijom pogoršati situaciju u kojoj se nalazi privreda i država.

"Kreditni rejting države nastaviće sa daljim padom, što znači da će i zaduživanje države i eventualno zaduživanje privrede kod potencijalnih kreditora u inostranstvu biti otežano", kazao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za odnose sa javnošću Dragoljub Rajić.

Prema njegovim rečima, zamrzavanje aranžmana će stvoriti i "dodatnu nestabilnost u privlačenju stranih investitora, jer je Srbija još uvek na listi zemalja za koje se traže dodatne garancije da bi neko došao i investirao".

"Sporazum sa MMF-om uvek predstavlja vrstu sigurnosti što se videlo i kod pravljenja nekih ušteda u toku mandata prethodne vlade kada je trebalo povući racionalne poteze u interesu privrede i građana", kazao je on i dodao da je MMF tada imao "značaju ulogu korektora koji je sugerisao da se određene mere sprovedu kako bi budžet države bio održiv".

On smatra da se u ovoj godini može očekivati i pad privredne aktivnosti, navodeći da bi u trenutnim okolnostima "privrednici bili zadovolnji ako rast bude nulti".

MMF je prethodno već dva puta odlagao ocenu prve revizije aranžmana sklopljenog krajem septembra 2011. godine, jer je Vlada u budžetu predvidela daleko veće garancije javnim preduzećima i zaduživanje države od onoga što je MMF odobrio.

Budžetom za 2012. predviđene su garancije od 45 milijardi dinara što je 15 milijardi više od dogovorenog sa MMF-om.

Cvetkovićev kabinet nije prva srpska vlada kojoj je međunarodni monetarni fond (MMF) u poslednjih 10 godina palio crveno svetlo na revizije tekućeg aranžmana zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.

U prethodnom stend-baj aranžmanu sklopljenom u maju 2009. MMF nije odobrio zaključenje druge revizije aranžmana.

Najdrastičniji primer neozbiljnosti srpskih vlada i neuspešnosti da se drže dogovorenog je aranžman iz 2002. godine u toku kojeg su četvrta, peta i šesta revizija toliko odlagane da je aranžman umesto planirane tri godine trajao pet godina, preneo je portal EurAktiv Srbija.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image