• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar sutra 109,2 zbog zime, MMF-a...

Dinar sutra sa novim crnim rekornom prema evru - 109,2 po srednjem kursu. Za svakodnevni pad "kriva" je veća potražnja za energentima, naduvana srpska valuta i "crveno svetlo" MMF-a oko tekuće ekonomske politike Vlade Srbije.

Kurs dinara nastaviće i sutra da pada, peti dan uzastopno, bez obzira na intervenciju centralne banke od 68,5 miliona evra na deviznom tržištu i zabeležiće najnižu vrednost prema evru od njegovog uvođenja 2002. godine, tako da će zvanična srednja vrednost biti 109,1794 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

U toku podneva indikativni kurs iznosio je 109,3120 dinara za jedan evro i u toj situaciji NBS je prodala 68,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

NBS saopštila je danas da su kretanja na deviznom tržištu u poslednjih nekoliko dana bila inicirana nešto većom tražnjom domaćih preduzeća za devizama, uglavnom zbog nešto višeg od uobičajenog uvoza energenata, ali su u poslednja dva dana pod značajnim uticajem privremenih psiholoških faktora.

Centralna banka je istakla da je spremna da učini sve što je neophodno da spreči preterane kratkoročne oscilacije i obezbedi stabilnost deviznog tržišta u Srbiji.

"Devizne rezerve od 12,1 milijarde evra, koliko su iznosile na početku godine, su više nego dovoljan garant sposobnosti za to", navedeno je u saopštenju.

Za pad dinara iz NBS spominju dva faktora. Pored uticaja objektivnog faktora potreba povećanog uvoza energenata jer je neočekivano snažno "stegla zima", tu je i očekivani subjektivni, psihološki, faktor "poverenja" u dinar kao (ne)stabilnu valutu.

"Kretanja na deviznom tržištu u poslednjih nekoliko dana bila su inicirana nešto većom tražnjom domaćih preduzeća za devizama, uglavnom zbog nešto višeg od uobičajenog uvoza energenata, ali su u poslednja dva dana pod značajnim uticajem privremenih psiholoških faktora", navela je NBS u saopštenju.

Centralna banka je istakla da je spremna da učini sve što je neophodno da spreči preterane kratkoročne oscilacije i obezbedi stabilnost deviznog tržišta u Srbiji.

"Devizne rezerve od 12,1 milijarde evra, koliko su iznosile na početku godine, su više nego dovoljan garant sposobnosti za to", navedeno je u saopštenju.

Zvanični srednji kurs domaće valute danas je bio na istorijskom minimumu od 108,4031 dinara za jedan evro, uprkos intervenciji centralne banke koja je u sredu prodala 10 miliona evra na deviznom tržištu.

NBS je prodala 10 miliona evra kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, jer je u jednom momentu indikativni (prema kojem se formira sutrašnji) kurs iznosio 108,3539 dinara.

Slabljenje dinara prema evru u uslovima nepovoljnih makroekonomskih pokazatelja nije iznenađenje, ali Narodna banka Srbije bi intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu trebalo da spreči naglo gubljenje vrednosti dimaće valute, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je danas da gubljenje vrednosti dinara prema evru proteklih dana nije iznenađujuće, ali da bi bilo loše da domaća valuta naglo oslabi u kratkom vremenskom periodu.

"Mislim da nije ništa loše što dinar u određenoj meri gubi na vrednosti, međutim, ono što nije dobro to je da dođe do naglog gubljenja vrednosti dinara u kratkom roku", istakao je on.

Prema rečima Fabrisa, slabljenje dinara nije neočekivano jer je u uslovima kada Srbija ima visok spoljnotrgovinski deficit, visok budžetski deficit i inflaciju veću nego što je inflacija u evrozoni, "jasno da je jačanje domaće valute neodrživo i da je bilo samo pitanje dana kada će domaća valuta oslabiti".

"Imajući u vidu sve ove faktore nama je apsolutno nužno postepeno gubljenje vrednosti dinara, ali ponavljam nije potrebno da se ono desi u kratkom roku jer može dovesti do nekih negativnih očekivanja po pitanju kretanja deviznog kursa, panike i pritiska na još veći rast nivoa deviznog kursa", istakao je on.

Fabris je podsetio da je Srbija prethodnu godinu završila sa nivoom deviznog kursa nižim od kursa kojim je počela 2011, odnosno dinar je ojačao, "i bilo je jasno da to nije bilo prirodno jačanje dinara".

On je ocenio i da je Narodna banka Srbije (NBS) svesna da je određeno gubljenje vrednosti dinara nužno, ali da neće dozvoliti da dinar naglo izgubi na vrednosti u kratkom roku. Gubljenje vrednosti dinara biće kontrolisano "jer sve što je brzo i naglo kada je u pitanju devizni kurs uvek nosi rizik da se otrgne kontroli i da ima mnogo veće neželjene posledice".

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić ocenio je da nema drugog rešenja za smirivanje deviznog tržišta osim da NBS u što većem obimu interveniše prodajom evra.

"NBS nema alternativu osim da intenzivno interveniše i smiri devizni kurs", kazao je Đukić i naglasio da su u ovom trenutku suvišne bilo kakve spekulacije da će za te namene u ovoj godini NBS utrošiti milijardu evra iz deviznih rezervi.

On je rekao da se, pored psiholoških faktora, straha koji je zavladao dobijanjem informacije da aranžman sa MMF neće biti zaključen do formiranja nove vlade, stvorila i dodatna nervoza kod investitora zbog činjenice da evrozona ulazi u recesiju.

Na pitanje, u kakvoj su korelaciji stabilnost bankarskog sistema i devizni kurs, Đukić je kazao da će se "ako se devizno tržište ne smiri, povećati broj klijenta koji kasne u otplati kredita i udeo nenaplativih zajmova će jako mnogo da poraste".

"Već su poslovni ljudi to tako protumačili i devizno tržište je odreagovalo na način kako je odregavalo, vrlo nervozno. Utoliko je trebalo da interevencija NBS bude obimnija da bi se sprečilo polupanično reagovanje invesitora, da bi se stabilizovalo očekivanje onih koji su uložili sredstva u državne hartije od vrednosti, ocenio je on.

Izvršni odbor NBS odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 odsto, a komentarišući tu odluku Đukić kaže da je ona takođe u direktnoj vezi sa smirivanjem situacije na deviznom tržištu.

(Agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image