• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Filip Moris":Država udara takse ali ostajemo

Od maloprodajne cene cigareta od 100 dinara na poreze odlazi neverovatnih 88 dinara, kažu u "Filip Morisu", napominjući da je takvo stanje neodrživo ali i da ne ramatraju odlazak iz Srbije.

Direktorka korporativnih poslova u kompaniji "Filip Moris" Jelena Pavlović izjavila je danas da proizvođače cigareta pogađa opšta ekonomska kriza, ali i specifična kriza u domaćoj duvanskoj industriji, koju karakteriše, između ostalog i povećanje poreza.

"Tržište cigareta pogađa kako opšta ekonomska kriza tako i specifična kriza u domaćoj duvanskoj industriji, u kojoj vladaju dve suprotne tendencije - s jedne strane, izloženi smo stalnom i značajnom rastu poreza, što gura cene naviše, dok se istovremeno oštra tržišna utakmica odvija u uslovima oslabljene kupovne moći potrošača, što pritiska cene naniže", izjavila je Pavlović Tanjugu.

Ona je precizirala da "od maloprodajne cene cigareta od 100 dinara po paklici na poreze odlazi neverovatnih 88 dinara".

"Iz dvanaest dinara po paklici koji preostanu nakon što se plate svi porezi, finansiraju se troškovi proizvodnje, transporta i prodaje kao i marže proizvođača i maloprodavaca", izjavila je ona i naglasila da očigledno ovakva situacija nije održiva.

Na pitanje, da li se posledice krize mogu ublažiti, Pavlović tvrdi da je "jedini način da se ublaže negativne posledice krize na sve koji prihoduju od duvanske industrije u Srbiji - izmene poreske politike.

Potrebno je, smatra ona, pravilno odmeriti optimalnu visina poreskog opterećenja i uspostaviti adekvatnu poresku strukturu.

"Poslednja decembarska izmena akciznog zakona predstavlja korak u dobrom pravcu. Međutim, tekuća kretanja na tržištu pokazuju da se u ovom pravcu mora ići znatno brže i odlučnije", ocenila je Pavlović.

Pavlović je ocenila da je od 2003. godine kada je "Filip Moris" preuzeo nišku fabriku duvana do danas Srbija ostvarila napredak u reformama, ali je bilo i drugačijih ishoda.

"Na žalost, videli smo i drugačije ishode, kada su se kao posledica nečinjenja ili donošenja loših mera iznedrili novi problemi. To je najčešće slučaj onda kada se važne odluke odlažu ili se donose naglo, bez opsežne analize efekata i usaglašenosti sa drugim propisima ili strateškim opredeljenjima", rekla je Pavlović.

Prema njenim rečima, "Filip Moris" ima najveće pojedinačno učešće na domaćem tržištu cigareta, ali uprkos tome i velikim ulaganjima rezultati kompanije se iz godine u godinu pogoršavaju.

"I pored značajnih ulaganja, smanjenja troškova i povećanja efikasnosti, već nekoliko godina beležimo pad neto profita. Suočeni smo sa fundamentalnom činjenicom da je srpsko tržište cigareta izvor izdašnih prihoda za srpski budžet, ali ne i za industriju koja te državne prihode generiše", tvrdi Pavlović.

Ona je naglasila i da na "duži rok ovakva situacija nije održiva, jer ugrožava zaposlenost i prihode proizvodno prometnog lanca duvanske industrije, koji je do nedavno bio relativno stabilan sektor privrede".

Govoreći o poslovnim planovima, direktorka korporativnih poslova, podsetila je da "Filip Moris" sada direktno zapošljava skoro 1.000 ljudi u Srbiji i da je to u ovom trenutku i pod ovakvim okolnostima optimalan broj zaposlenih.

"Da bi se sagledali efekti našeg poslovanja na opštu zaposlenost, potrebno je uzeti u obzir da sa nama posluje više od 1,000 domaćih dobavljača roba i usluga, i da je mnogima saradnja sa 'Filip Morisom' najveći pojedinačni izvor prihoda i zaposlenosti", kaže Pavlović.

Ona je istakla da i pored izazova sa kojima se bori na domaćem tržištu, "Filip Moris" nije razmatrao napuštanje tržišta i odustanak od svoje dugoročne poslovne vizije u Srbiji.

"Poučeni stečenim iskustvom, u 'Filip Morisu' smo svesni velikih izazova koji su pred nama, jer smo duboko integrisani u srpsko društvo i činimo njegov važan deo i to ne samo mereno ekonomskim pokazateljima. Kao kompanija koja u Srbiji ima investiciju vrednu više od 900 miliona dolara i kao zaposleni i građani ove zemlje, direktno smo zainteresovani za budućnost srpske ekonomije i društva", zaključila je Pavlović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image