• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković uporan: Sa MMF smo OK!

Razgovori Srbije sa MMF nisu propali niti su doživeli krah, "kao što je stvoren utisak u određenom delu javnosti", a ekipa iz Vašingtona će opet doći "kad se steknu uslovi".

U polučasovnom izlaganju na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, premijer Mirko Cvetković je istakao da su odnosi vlade i MMF dobri, da se stalno razvijaju i da će saradnja biti nastavljena, iako postoje određene neusaglašenosti oko pojedinih stavki u budžetu.

Premijer je precizirao da će saradnja biti nastavljena preko kancelarije MMF u Beogradu, kao i nove misije koja bi trebalo da dođe sredinom godine ili "kada se za to stvore uslovi".

Cvetković je ponovio tvrdnje, iznete posle odlaganja revizije stend-baj aranžmana u decembru i neuspelih razgovora u februaru u Beogradu, izjavio da je apsolutno netačno da su razgovori sa MMF-om propali jer "cilj dolaska predstavnika te institucije u Beograd nije bila revizija aranžmana već da se vidi kako je završena 2011. i kakva su tekuća kretanja u 2012.".



Ističući da je stvoren pogrešan utisak da će vlada u ovoj godini trošiti neograničeno, zbog toga što su pregovori navodno propadali, on je dodao da će se ona, u pogledu trošenja sredstava iz budžeta, držati dogovora.

Netačno je da je vlada pri usvajanju budžeta sakrila od MMF i Skupštine Srbije neke podatke, rekao je premijer i istakao da je ona, naprotiv, do zadnjeg trenutka bila u komunikaciji sa MMF-om, koji je bio svestan različitih mišljenja o pojedinim stavkama budžeta.

Cvetković je naveo da su tri glavne tačke neslaganja sa MMF - pitanje dokapitalizacije Komercijalne banke, odnosno izdvajanje 100 miliona evra iz budžeta za tu svrhu, zatim predviđena suma izdatih garancija državnim firmama, kao i pitanje vezano za procenu rizičnosti u 2012. godini i sume predviđene u tu svrhu.

Sve te stavke koje su problem nemaju nikakav finansijski uticaj na budžet do njegovog rebalansa, ukazao je premijer i istakao da vlada sprovodi fiskalnu politiku koja se drži fiskalnih pravila.

On je podsetio da je MMF smanjio procenu prognoze privrednog rasta za Srbiju u ovoj godini na 0,5 odsto zbog čega je ta institucija zabrinuta kako će to uticati na prilive u budžet i kada MMF govori o rebalansu ima u vidu tu činjenicu, a ne tri sporne stavke.

Cvetković je naveo i da se vlada dogovorila sa MMF-om da se kvartalno drži budžetskog deficita - "ako se držite deficita kao apsolutne cifre time se vrši kompenzacija za evenutualne nedostajuće prihode kao posledica smanjenog rasta".

Sednica odbora za finansije, čija su tema efekti odlaganja revizije aranžmana sa MMF-om, zakazana je na zahtev poslanika LDP Bojana Đurića.

Pored premijera, sednici su prisustvovali guverner NBS Dejan Šoškić, državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović...

Iako premijer tvrdi da su svi ekonomski parametri pod kontrolom upravo je guverner NBS Dejan Šoškić je u poslednjem intervjuu magazinu "Biznis" rekao da smatra da Srbija ne bi smela više da povećava javni dug, "koji je već premašio 45 odsto BDP-a".

Na pitanje kako će Srbija finansirati javni dug ove godine, Šoškić je upozorio na opasnost od rasta riziko premije zemlje (veće kamate na nove kredite), koji se može desiti i zbog odlaganja dogovora sa MMF-om.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image