• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović tvrda srca za muke malih trgovaca

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je odbacio predlog Unije poslodavaca Srbije i udruženja malih trgovaca da se ukine ili bar izmeni Uredba o ograničenju trgovačkih marži. Cene miruju, ako se gledaju domaći prozivodi, tvrdi ministar.

Predstavnici najvećih udruženja malih trgovaca u Srbiji predložili su na sastanku u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede da se smanji broj artikala obuhvaćenih Uredbom o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, jer u suprotnom sledi masovno zatvaranje malih trgovina. navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

"Na taj način bi se pasterizovano mleko, brašno tip-500, više vrsta ulja i šećera izuzeli iz Uredbe, a odredio bi se jedan tip mleka, brašna, ulja i šećera koji bi bio ograničen bruto trgovačkom maržom na 10 odsto", predlažu trgovci.

Predloženo je i da se cigarete i dopune sa sadašnjih tri odnosno dva odsto marže vrate na prethodno stanje od 8-10 odsto rabata.



Mali trgovci smatraju "da ne treba da se deli marža sa trgovcima na veliko na šećer i brašno, zato što proizvođači šećera i brašna nemaju direktnu dostavu, te nisu u mogućnosti da ostvare ni 10 odsto, nego to dele sa trgovačkim lancima''.

"Na ovaj način napravio bi se kompromis između negativnih efekata donesene Uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice koja je izazvala ogromne gubitke kod trgovaca i potreba najsiromašnijeg dela stanovništva", smatraju udruženja malih trgovaca.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, pak, smatra da ne postoji nijedan razlog da se van snage stavi odluka o ograničenju marži na osnovne životne namirnice.

On kaže da je ta uredba dala pun efekat i da su cene osnovnih životnih namirnica ostale stabilne, a sačuvan standard građana, a ministar je sumnjičav i prema argumentima za zatvaranje radnji..

"Prema podacima Agencije za privredne registre, u prva dva meseca 2011. godine, kada nije bilo ograničenja marže, ugašeno je 5.800 samostalnih trgovinskih radnji, dok je u prva dva meseca ove godine ugašeno 5.500, odnosno 300 manje nego prošle godine", rekao je Petrović.

Marže ostaju kako država hoće a poskupljenja koja se najavljuju, tvrdi ministar Petrović, odnose se na inostrane proizvode dok domaći sokovi, konditorski proizvodi i kućna hemija neće menjati cene.

"Nema razloga da brašno, ulje, šećer, mleko, jogurt i svinjsko i juneće meso poskupe", rekao je Petrović na pres konferenciji posle sednice Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Direkcija za robne rezerve je intervenisala na tržištu sa 10.000 tona pšenice, koja je prodata po ceni od 20 dinara po kilogramu.

Direkcija je, zbog održanja stabilnosti cena osnovnih životnih namirnica, obezbedila po 50.000 tona pšenice i kukuruza.

Kukuruz će se prodavati po ceni od 18 dinara, a brašno koje se pravi od pšenice iz robnih rezervi neće moći da košta više od 27 dinara, naglasio je petrović.

"Ovim količinama pšenice štitimo cenu hleba, a kukuruzom cenu mesa", objasnio je Petrović.

On je napomenuo da je Vlada danas odlučila da ukine carine na uvoz prasadi i teladi za dalji tov, zato što, kako je rekao, u Srbiji nema dovoljno dobrog genetskog materijala za uzgoj goveda i svinja.

Vlada će uskoro definisati i dinarske kredite za fiksnom kamatom od šest odsto godišnje, koje će za uvoz prasadi i teladi moći da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva i pravna lica koja se bave stočarstvom.

Limit kredita za gazdinstva biće 50.000 evra, a za druga pravna lica 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image