• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako stranci baš ulože - evro samo 117 dinara

Evro bi do kraja godine mogao da vredi 116 ili117 dinara, pod uslovom da direktne strane investicije budu najmanje 1,5 milijardi evra, kažu ekonomisti. Dinar je danas malo ojačao pa je srednji kurs 110,4971 dinara za evro, objavila je NBs.

Uz to, za naše prilike u poslednje vreme, ozbiljno ulaganje trgovinski deficit ne bi smeo da premaši 14,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno, da ne bude veći od pet milijardi evra, izjavio je danas ekonomista Stojan Stamenković.

Za odbranu kursa dinara na tom nivou devizne rezerve Srbije mogle bi da budu smanjene za oko milijardu evra, rekao je Stamenković na predstavljanju najnovijeg broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U drugom scenariju domaća valuta mogla bi da ojača na 105 dinara za jedan evro (sada je preko kote 110), ali bi u tom slučaju trebalo očekivati dodatno smanjenje deviznih rezervi Srbije, rekao je Stamenković, ukazujući na oprez u trošenju deviznih rezervi u očuvanju kursa, jer bi njihovo brzo "topljenje" moglo da ima veoma loše posledice na dugi rok.

Stamenković smatra da Narodna banka Srbije (NBS), vodi ispravnu politiku odbrane stabilnosti (ali ne i nekog zadatog) kursa, ali dodatni rizik predstavlja zamrzavanje aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je izrazio "zaprepašćenje medijskom harangom'' koja se, kako je ukazao, vodi u nekim medijima protiv guvrernera i centralne monetarne vlasti, što je "potpuno neopravdano".

Član kolegijuma MAT-a ekonomista Boško Živković upozorio je na opasnost smanjenja kreditne izloženosti banaka sa većinskim stranim kapitalom koje posluju u jugoistočnoj Evropi, zbog toga što je Evropski savet dao rok bankama u EU da do 30. juna ove godine uvećaju kapitalnu adekvatnost na devet odsto.

Opasnost se, rekao je Živković, krije u tome što će filijale tih banaka iz zemalja EU, koje posluju u Srbiji, smanjiti kreditnu izloženost. To znači manji dotok deviza, manje krediti a manja ponuda deviza na srpskom tržištu mogla bi da predstavlja dodatni pritisak na kurs dinara.

Ove godine nije dogovoren novi "Bečki sporazum" sa stranim bankama da ne smanjuju kreditnu izloženost u Srbiji.

Posebno brine odluka monetarnih vlasti Austrije da banke iz te zemlje smanje nivo aktivnosti u jugoistočnoj Evropi, a deo problema predstavlja i situacija u Grčkoj čije filijale banaka takođe posluju u Srbiji, rekao je Živković.

Ekonomista Miladin Kovačević izrazio je očekivanje da će inflacija do kraja aprila biti na nivou oko 2,1 odsto, u odnosu na početak godine.

Tokom predstavljanja časopisa, eksperti okupljeni oko MAT-a upozorili su da direktna posledica odlaganja aranžmana sa MMF, može biti slabiji priliv kapitala i negativni uticaj na kurs, a zbog parlamentarnih izbora, tek na jesen se može očekivati da nova vlada izvrši rebalans budžeta.

Eksperti su, međutim, upozorili da bi eventualni potpuni prekid aranžmana s MMF-om proizveo orgomne negativne efekte po ekonomiju Srbije.

Dinar je danas jači 0,2 odsto pa je srednji kurs 110,4971 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro košta 20 para manje nego juče kada je kurs bio 110,6989 dinara za evro.

Na mesečnom nivou dinar je danas slabiji prema evru za 4,1 odsto, a na godišnjem za 6,1 odsto.

U 2012.godini dinar je bio najslabiji 2. marta kada je kurs iznosio110,8235 dinara za evro, a najjači 11. januara kada je kursiznosio103,6922 dinara za evro.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u od početka godine prodala 208,5 miliona evra da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image