• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S&P zadržao rejting Srbije, očekuje reforme

Rejting kuća "Standard end Purs" (S&P) potvrdila je dugoročni i kratkoročni suvereni rejting duga u stranoj i domaćoj valuti na nivou "BB", uz stabilnu prognozu.

S&P je u obrazloženju naveo da je Srbija podložna rizicima koji proističu iz njenog visokog spoljnog duga, velikog deficita tekućih plaćanja i ograničene monetarne fleksibilnosti usled evroizacije bankarskih depozita i potraživanja.

Podršku zadžavanja rejtinga (inače rangiranog kao "za špekulante", tj. za stepenicu ispod investicionog razreda BBB-) pruža umereni nivo vladinog duga za koji S&P očekuje da će na kraju 2012. iznositi nešto iznad 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u poređenju sa 67 odsto BDP u 2003, kao i njen status kandidata za ulazak u Evropsku uniju koji povećava izglede za reforme koje bi mogle da stimulišu ekonomski rast i preusmere privredu ka modelu koji je više orijentisan na izvoz.

"Očekujemo da sledeća vlada posle predstojećih parlamentarnih izbora, zakazanih za 6. maj, za prioritet stavi fiskalnu konsolidaciju i tekuće ključne strukturalne reforme , na koje se već obavezala u okviru stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom iz 2011.", ukazano je u saopštenju S&P.

EU je 1. marta 2012. dodelila Srbiji zvanični status kandidata i mi verujemo da izgledi ulaska u EU mogu da pruže zemljama kandidatima jak podstrek za reforme, ocenila je ta agencija i dodala da ne očekuje da se Srbija pridruži EU do kraja ove decenije.

"U svetlu naše projekcije slabe ekonomske aktivnosti, očekujemo da će rast BDP Srbije u 2012. iznositi 0,5 odsto, mada postoje znatne neizvesnosti u pogledu te prognoze. Predviđamo da će neto izvoz i postepeni oporavak domaće tražnje doprineti tome da se trend rasta BDP do 2014. vrati na četiri odsto", naveo je S&P u obrazloženju.

Isti rejting BB u okruženju imaju Crna Gora i Makedonija, dok Hrvatska ima investicioni BBB-, a Slovenija za ovdašnje prilike nedostižni A+.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image