• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada protivustavno "zaštitila" preduzeća

Uredba kojom je Vlada suspendovala izvršenje sudskih odluka da društvena preduzeća isplate radnicima zarađeno, neustavna je, kažu u Društvu sudija Srbije.

Društvo sudija je ocenilo da je vladina Uredba od 22. marta "protivustavni akt" kojim se onemogućava funkcionisanje Srbije kao pravne države koja treba da počiva na podeli zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i nezavisnosti sudske vlasti.

"Ovom Uredom krše se i ustavna prava radnika privatizovanih društvenih preduzeća na rad, na zdravstveno i socijalno osiguranje i na pravično suđenje", istaknuto je u saopštenju uz napomenu da su ta osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i međunarodnim pravilima.

Društvo sudija Srbije je ukazalo da je Sud u Strazburu konstatovao da je neizvršavanje od strane Srbije pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka donetih u korist radnika, postala ustaljena sudska praksa, zbog čega je predložio zaključenje poravnjanja u takvim slučajevima.

Prema tekstu poravnanja, koje je predlažio Sud u Strazburu, od države Srbije se zahteva da plati nematerijalnu štetu zbog dužine postupka izvršenja, kao i materijalnu štetu i troškove koji su dosuđeni presudama domaćih sudova.

Umesto da postupi prema ovoj preporuci, vlada je 22. marta donela Uredbu kojom je propisala postupak - "način i rok evidentiranja dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa".

Vlada je time, kako se tvrdi, "praktično na neodređeno vreme, suspendovala izvršenja pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka".

Društvo sudija podseća da "i Ustav Srbije i Evropska konvencija zabranjuju da država vrši zloupotrebu garantovanih prava".

Pored toga, Konvencijom su isključeni drugi načini za rešavanje sporova osim onih koji su Konvencijom propisani, "a takav nedozvoljeni način svakako je i navedena Uredba", podseća Društvo sudija.

"Ako već želi da spasava preduzeća koja su u privatizaciji kupljena sa aktivom, ali i svim dugovima, država treba da za to osmisli odgovarajući pravni put, koji svakako postoji, umesto što lomi pravni poredak", istaknuto je u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image