• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS bi da (im) "Dunav" ostane a MMF ode

"Dunav osiguranje" treba da sotane u državnoj svojini a jadna je ona država kojoj MMF vodi finansije, rekao je Ivica Dačić na skupu u Beogradu o razvoju tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi.

Interes države Srbije je da Dunav osiguranje ostane u njenoj svojini, kao i da ima državne banke, jer je potpuno pogrešno da se finansijsko tržište prepusti samo stranom kapitalu, ocenio je danas zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.

"Žalimo što je Dunav jedino osiguranje u rukama države", rekao je Dačić u obraćanju učesnicima konferencije, posvećene razvoju tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi.

Kako je istakao, interes stranog finansijskog kapitala ponekad se suprostavlja interesu običnih ljudi u Srbiji, pa zato "želja za profitom, naročito onim koji se iznosi iz naše zemlje, ne može biti dobra za državu i narod".

Na čelu "Dunav osiguranja" je Milenka Jezdimirović, kadar Socijalističke partije Srbije i svojevremeno pomoćnik ministra finansija u Vladama Mirka Marjanovića i Zorana Đinđića.

Dačić je naglasio da, uz dužno poštovanje i Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ova država mora da pokaže svoju snagu i da se zna ko je vodi.

"Ja bih voleo da MMF ne bude više u Srbiji. Jadne su i teško je onim zemljama u kojima MMF vodi finansijsku politiku", ocenio je on.

Govoreći o zahtevima Ujedinjenih regiona Srbije za departizacijom javnih preduzeća, Dačić je konstatovao da o tome govore "isti oni koji su eksperte pretvorili u političku partiju.

"Nemam ništa protiv da u svim tim kompanijama budu profesionalci, apsolutno je nebitno da li je neko član neke partije ili nije, ali država mora da ima odgovornost", napomenuo je on.

Ukazujući na neuspešnost privatizacije po svaku cenu sprovedene početkom prošle decenije, Dačić je naglasio da je jedna trećina njih do danas poništena i da se sada odvija obrnuti proces - vraćaju se u državno vlasništvo.

Zanimljivo je da isti političari koji su tada govorili da je privatizacija izlaz sada govore da je vraćanje u vlasništvo države rešenje, zaključio je Dačić.

Predsednik uprave slovenačkog Triglav osiguranja Matjaž Rakovec je, u izjavi FoNetu, ocenio da je osiguravajućim kućama u regionu potreban strani kapital, ali isto tako, treba zaštititi i domaći kapital.

"U tri zemlje, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji imamo društva koja su u vlasništvu države, a imaju najveći tržišni udeo.
To znači da su oni koji su u vlasništvu države imaju neku viziju i to treba zaštititi", rekao je on.

Rakovec je upozorio da će, zbog uvođenja evropskih pravila, i ta osiguravajuća društva za neku godinu biti deo neke veće grupacije osiguravajućih društava, ali do tada u njima treba zaštiti domaći kapital, jer se u ovoj ekonomskoj krizi pokazalo da je država dobar vlasnik.

(Fonet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image