• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cene goriva "stabilne", ali svuda drugačije

Dok Petar Škundrić tvrdi da većih promena cene goriva na pumpama u Srbiji u narednom periodu neće biti, "Novosti" pišu da se cene razlikuju od pumpe do pumpe, čak i kod istih distributera.

Kako je savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić objasnio većih promena cene goriva na pumpama u Srbiji u narednom periodu neće biti, čime će NIS doprineti poboljšanju ukupnih ekonomskih prilika u zemlji. Prema njegovim rečima to će istovremeno doprineti i očuvanju projektovane inflacije.

"Zbog čestih promena cene goriva kod NIS-a uputio sam pismo menadžmentu da ne sme profit da bude osnovni pokretač politike u vreme krize, već da se u obzir pri formiranju cene derivata osim cene sirove nafte i kursa dolara mora uzeti i činjenica o učešću domaće nafte koja u ukupnoj preradi učestvuje sa 40 odsto", rekao je Škundrić za "Politiku", objašnjavajući kako i ko može da amortizuje cenu goriva.

To je, smatra on, i razlog što se ona nije menjala u poslednjih 10 dana.

Međutim, "Novosti" navode da se cenovnici goriva u Srbiji razlikuju i na pumpama iste naftne kompanije. Tako je gorivo najskuplje na autoputu, jer je prometno, a konkurencija nije u blizini

Pumpadžije uz auto-put nemaju veliku konkurenciju kao u gradovima, pa naplaćuju i do 152 dinara za litar evrodizela, pišu "Novosti".

Među pet najvećih naftnih kompanija u Srbiji, koje imaju oko 1.400 benzinskih stanica, gotovo je nemoguće pronaći iste cenovnike na pumpama.

Kada je 2011. godine tržište liberalizovano, država je trgovcima prepustila da sami određuju cenovnike u odnosu na tržište. Tako su cene benzina i dizela drugačije čak i kada se porede pumpe iste kompanije.

"Različite cene na pumpama, i kod istih naftaša, nije naša specijalnost, jer skoro sva evropska tržišta tako funkcionišu", tvrdi generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

"Svako određuje cenu u odnosu na prometnost pumpe, blizinu konkurencije, granice", kaže on.

Patrola "Novosti" se uverila da su cene šarene, i da su razlike često i veće od nekoliko dinara. Cene duž auto-puta prema Preševu su nešto više nego u mestima udaljenim tek par kilometara od "Koridora 10".

Ali, ni cenovnici na pumpama duž ove važne saobraćajnice nisu isti. Odmah nakon izlaska iz Beograda, na pumpi "Mali Požarevac", evrodizel košta 150,4 dinara za litar, evropremijum BMB 95 150,2 dinara. Ali za litar evrodizela na benzinskoj pumpi "Vranje autoput 2" staje skoro dva dinara manje po litru (148,6 dinara).

Kako za "Novosti" objašnjava Bora Tatić, potpredsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, više cene goriva na pumpama uz auto-put praksa su i u zemljama zapadne Evrope.

"Kupci na auto-putu su u tranzitu, većina se nikada više ne vrati da tu ponovo pazari gorivo, pa samim tim pumpadžijama je cilj da zarade što više", kaže Tatić.

"Tu je i manja prodaja goriva, pa većom cenom trgovci to nadomešćuju. Situacija je potpuno drugačija u gradskim sredinama, gde gorivo toče stalni kupci, vozači iz komšiluka i lokalne firme. A baš oni su klijentela za koju se vodi tržišna utakmica između kompanija", objašnjava Tatić.

Ako "okrenete" i na auto-put za Zagreb iz pravca Beograda na "Zmaju 1" evrodizel ćete platiti 148,60 dinara, a evropremijum 149 dinara. To je, za razliku od južnog putnog pravca prema Preševu, jeftinije nego u okolnim mestima, jer na primer u Starim Banovcima na pumpi NIS cena litra evrodizela je 150,9 a evropremijuma 150 dinara.

Poređenja radi, na benzinskoj stanici "Avalski put Bulevar JA" evrodizel je 148,6 a evropremijum 149 dinara. U Dobanovcima je evrodizel 150,9 dinara za litar.


I na pumpama "Lukoila" nije ništa neobično da se cene derivata razlikuju. Tako je litar evrodizela u sredu prodavan za 150,90 dinara, osim na benzinskim stanicama Kragujevac i Smederevo gde je koštao 151,90 dinara.

Cena plina može biti veća i za 15 odsto, u zavisnosti od lokacije pumpe. Ako se dve punionice nalaze blizu, cena je skoro ista i kreće se oko 79,90 dinara za litar. Ali, ukoliko je mesto ekskluzivnije, bilo zbog atraktivne lokacije ili odsustva konkurencije, kao na Zlatiboru, litar autogasa košta 90 dinara!

Inače, NIS je snizila velikoprodajne cene nekih derivata. Najviše je pojeftinio evrodizel koji se pre sedam dana prodavao po 144,50 a od srede 142 dinara za litar.

Bezolovni benzin BMB 95 je pojeftinio za 50 para pa umesto 139,62 litar košta 139,12 dinara. Iste cene su zadržali evropremijum BMB 95 (142,49) i TNG 112,10 dinara za kilogram, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image