• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Labus: Nema stabilinog kursa bez reformi

Srbija ne može imati stabilnu valutu dok ne izvrši strukturne reforme a dotle se manipulacija kursom obezbeđuje puko preživljavanje, kaže ugledni ekonomista.

Ekonomista Miroljub Labus ocenio je danas da stabilizacija kursa dinara nije moguća dok Srbija ima visoku inflaciju i dok se ne reše strukturni problemi.

"Jedini način je da napravite kopernikntski obrt i da pređete na evro ili na neki fiksni kurs. To danas kod nas ne žele zato što smatraju da imamo velike probleme i da je manipulacija kursom još jedino rešenje da može da se nekako preživi, a da se ti problemi ne rešavaju", rekao je on novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Labus je rekao da bi trebalo otvoriti raspravu o kursu, koji se sada zasniva se na fleksibilnom kursu i na upravljanju inflacijom.

"U okolnostima kad imate inflaciju kurs mora da raste i samo je pitanje do kog iznosa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, drugi je problem da li Narodna banka Srbije (NBS) želi ili ne želi da stabilizuje (fiksira) kurs.

"Centralna banka bi mogla da vodi politiku ciljanog kursa. Oni kažu da ne vode, da samo hoće da stabilizuju, ali ta stabilizacija ide tako da kurs neprekidno opada i ne znamo gde će stvar da se završi", rekao je Labus.

On je primetio da na trzištu deviza tražnja nije toliko velika, ali da nema deviza. To je je onda, kako je istakao suštinski problem, jer govori o tome da "ili nema nema dovoljno izvoza ili nema priliva kapitala ili ljudi sa strane više ne ulažu u državne hartije od vrednosti".

Labus je ocenio da smanjenje obavezne devizne rezerve ne bi bilo rešenje za kurs, ali da bi bilo "jedno od dobrih rešenja za podsticanje privredne aktivnosti".

"Ja sam odavno za to da se smanje obavezne rezerve, jer one na sadašnjem nivou podižu opštu kamatnu stopu otprilike za dva odsto", rekao je Labus, ističući da bi kod smanjivanja te rezerve trebalo biti oprezan.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image