• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbijagas "nacionalizovao" sirćetni kombinat

Javno preduzeće "Srbijagas" je danas, konverzijom duga u kapital, postalo većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kombinata (MSK) iz Kikinde. Direktor Bajatović "podneo raport" o prethodnim preuzimanjima "Srbijagasa".

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je posle potpisivanja ugovora kazao Tanjugu da je ovo poslednji u nizu potpisa i postupaka sa ciljem da se u potpunosti očiste imovinsko-pravni i finansijski bilansi tog preduzeća, kako bi ih pripremili za investicioni ciklus i izbor novih strateških partnera.

Bajatović je podsetio da je Vlada pre dve godine uz pomoć Srbijagasa počela restrukturiranje velikih sistema kao što su Azotara, MSK, Agroživ i Srpska fabrika stakla.



Prema njegovim rečima, Srpska fabrika stakla je prodata novom partneru iz Bugarske, a faktički je vlasnik banka.

U planu je novi investicioni ciklus od 22 miliona evra, a Srbijagas će prihodovati 35 miliona evra, što znači da će naplatiti sva ulaganja, a nešto sitno i zaraditi, dodao je Bajatović.

"Najvažije je da imamo novog strateškog partnera, kao i da smo u ovim ekonomski lošim uslovima to preduzeće prodali za 350 puta veću cenu, nego što je bila prvobitna privatizacija koja je obavljena za 100.000 evra", rekao je Bajatović.

Kada je reč o Agroživu, Bajatović je kazao da je tu praktično završeno kompletno restrukturiranje, kao i da preduzeće funkcioniše u punom obimu proizvodnje

''Naša ideja je da kontroslišemo oko 60 odsto tržišta pilećeg mesa u Srbiji i da se umešamo u trgovinu pilećim mesom i proizvodima od pilećeg mesa u regionu'', istakao je prvi čovek Srbijagasa.

On je najavio da će uskoro početi izgradnja nove klanice koja će povećati porizvodnju tri do pet puta.

Govoreći o Azotari, on je podsetio da je 28. marta prošao unapred pripremljeni plan restrukturiranja, kao i da su očišćeni ekonomski, finansijski i pravni bilansi posle loše privatizacije.

''Danas je Azotara, koja radi sa 100 odsto postojećih kapaciteta, takođe u mogućnosti da prihvati investiciju od 80 miliona evra, o čemu već razgovaramo sa predstavnicima ruskog, nemačkog i italijanskog kapitala kojima je to osnovna delatnost'', istakao je Bajatović.

On je dodao da se ovim ugovorom završava prva faza restrukturiranja preduzeća koja je Srbijagas uzeo pod upravljanje. Prema njegovim rečima, sledeća faza bi bila faza investicija.

''Investicioni programi su u potpunosti završeni, tačno znamo šta radimo i sa narednom Vladom Srbije bi trebali da dogovorimo ko će biti naši stateški partneri'', kazao je Bajatovih i naglasio da to ne može biti nikakav špekultivni kapital ili mali kapital, nego ozbiljan strateški partner.

On je naglasio i da su u svim ovim preduzećima radnici obezbeđeni pristojnim socijalnim programima, podsetivši da je u Srpskoj fabrici stakla on iznosio 300 evra po godini radnog staža.

Bajatović je kazao i da sve veći broj radnika veruje u taj državni intervencionizam, pa će se i videti koliki će biti interes za socijalni program.

''Otpuštanja neće biti, što će biti obaveza i novih vlasnika da sačuvaju sva radna mesta. Radni staž je spojen, plate su redovne, socijalna osiguranja plaćena tako da je i socijalni deo restrukturiranja svih preuzetih subsidijara od strane Srbijagasa takođe završen'', zaključio je Bajatović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image