• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić Nikoliću: Vladu formirati što pre

Guverner NBS susreo se sa novoizabranim predsednikom Srbije i preneo mu kako centralna banka vidi finansijsku poziciju zemlje.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da je danas razgovarao sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i preneo mu kako NBS vidi finansijsku poziciju zemlje i zbog čega se centralna banka zalaže da se nova vlada formira što pre.

Šoškić je, kako je rekao, upoznao Nikolića zbog čega je važno da se što pre krene sa ozbiljnim programom finansijske konsolidacije u narednom periodu.

"On je potpuno razumeo našu argumentaciju", ocenio je Šoškić, prenoseći u programu TV B92 utiske iz razgovora sa Nikolićem.

Odgovarajući na pitanje kako je došlo do tog susreta, Šoškić je rekao da je osetio da je dužnost guvernera NBS da upozna novoizabranog predsednika Srbije sa viđenjem NBS o finansijskoj situaciji u zemlji.

Šoškić je negirao da je sa Nikolićem razgovarao o personalnim rešenjima u novoj vladi i budućem premijeru, ali je naglasio da bi novoizabrani predsednik Srbije mogao bitno da utiče da naša zemlja što pre dobije novu vladu.

U odgovoru na pitanje da li strahuje za svoj položaj na mestu guvernera NBS, Šoškić je rekao da se ne boji takve mogućnosti i dodao da pitanje njegove eventualne smene ne treba da bude tema razgovora njega kao guvernera NBS i predsednika Srbije.

Šoškić je izabran na čelo NBS 28. jula 2010, na predlog tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, većinom glasova u Skupštini Srbije sa mandatom od šest godina.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da dinar nije u kolapsu, kako se to čuje u javnosti.

"Ne, to nije kolaps, u pitanju je period od četiri meseca, a pad od 10 odsto. Pad vrednosti dinara nije neobičan za valutni režim u kome se nalazimo. To je normalan podsticaj valutnog režima u kome smo", rekao je Šoškić upitan o slabljenju dinara i jačanju evra koji je iznad 115 dinara.

Guverner NBS je rekao da će Srbija morati da uravnoteži svoje prihode i rashode za šta će kako je naveo biti potrebna i poreska reforma ili poboljšanje naplate poreza, smanjenje sive ekonomije i pažljivo trošenje svakog dinara poreskih obveznika.

"Neizvesnost formiranja vlade i neizvesnost novih ozbiljnih reformskih koraka podgreva pritiske na deviznom tržištu", rekao je Šoškić i dodao da će investitori sačekati da vide kako će se ponašati nova vlada i koliko će trošiti.

"Bez dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom ne možemo ubediti međunarodnu investicionu javnost da kao zemlja možemo izmirivati svoje obaveze", rekao je on.

Šoškić je rekao da su devizne rezerve Srbije 10,4 milijarde evra i da NBS još ima prostora za intervencije na deviznom tržištu, ali je ukazao da to ne može biti dugoročna politika već da su potrebne mere nove vlade.

"Ne želimo da suviše visoki skok evra ugrozi sposobnost izmirivanja obaveza građana i privrede", rekao je Šoškić i ukazao da se javni dug Srbije računa u stranoj valuti.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image