• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalna banka Grčke u minusu 537 miliona

Najveći grčki kreditor, Nacionalna banka Grčke (NBG), saopštio je danas da je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabeležio neto gubitak od 537 miliona evra.

NBG navodi da je evidentiran "gubitak od 537 miliona evra, zbog značajnog negativnog uticaja pada prihoda u Grčkoj, kao i povećanja rezervacija za borbu sa krizom od 47 odsto na godišnjem nivou", prenela je agencija AFP.

"U oblasti trgovanja zabeleženi su posebno negativni rezultati", dodala je banka, koja je bila primorana da odvoji više sredstava na ime rezervacija "zbog izuzetno oštre ekonomske klime u Grčkoj", koja je ušla u petu godinu recesije.

Grčke banke su u martu učestvovale u restrukturi javnog duga Atine, koja je dogovorena u okviru šireg programa za spas grčke ekonomije od kolapsa.

Restrukturom je grčki javni dug smanjen za 107 milijardi evra, čime su privatni kreditori, kao što je NBG, pretrpeli ogromne gubitke. Banke koje su učestvovale u otpisu grčkog duga sada primaju pomoć za dokapitalizaciju od Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Četiri najveće grčke banke primile su u ponedeljak prvi deo pomoći u iznosu od 18 milijardi evra. NBG je primila 7,43 milijarde evra, "Pireus banka" 4,7 milijardi, "Eurobanka" 3,97 milijarde i "Alfa banka" 1,9 milijardi, saopštio je Grčki fond za finansijsku stabilnost, koji je nadležan da sredstva EFSF prosledi bankama.

Četiri najveće grčke banke imaju rok od tri meseca da predaju planove reorganizacije koja će obuhvatati zatvaranje filijala i otpuštanje zaposlenih, saopštile su danas grčke vlasti.

Banke će morati da iznesu detalje kako planiraju da potroše 18 milijardi evra iz fondova Evropske unije za rekapitalizaciju, dobijene u ponedeljak, što je deo paketa pomoći za spas Grčke od finansijskog kolapsa, prenela je agencija AFP.

NBG, koja posluje u jugoistočnoj Evropi (uključujući i Srbiju) i Turskoj, zabeležila je ogroman gubitak od 12,3 milijarde evra u 2011, od čega je 11,7 milijardi izgubljeno u periodu iščekivanja otpisa duga Atine.

U poslednjih nekoliko nedelja, klijenti zabrinuti oko ekonomske i političke neizvesnosti uoči izbora zakazanih za 17. jun podigli su milione evra sa računa banke.

"NBG poseduje dovoljne rezerve likvidnosti da se izbori sa svakom situacijom, uprkos odlivu depozita koji je zabeležen u poslednje tri nedelje, što je, pak, fenomen, koji gubi zamah", zaključila je banka.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image