• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država potrošila još 10 odsto više

Ukupni rashodi svih nivoa države za prva dva meseca ove godine veći su za 9,7 odsto u odnosu na isti period lane. Manjak već 37,9 milijardi dinara, četvrtina godišnjeg plana.

Konsolidovani budžetski deficit Srbije, odnosno svi troškovi državne kase na lokalnom i republičkom nivou, u prva dva meseca ove godine bio je 37,9 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Za celu godinu planiran je konsolidovani deficit od 152 milijarde dinara, što zači da je za samo dva meseca potrošeno gotovo 25 odsto od godišnjeg plana.

Kada se pogleda bliže, sitiacija je još gora jer je centralni nivo vlasti ostvario deficit od 44 milijarde dinara, što je 29 odsto godišnjeg plana.

Strav donekle popravlja lokalni nivo vlasti, koji je "u plusu" odnosno suficitu od 6,1 milijardi, navedeno je u Biltenu javnih finansija za februar.

Ukupni rashodi sektora države za prva dva meseca ove godine realno su veći za 9,7 odsto u odnosu na isti period lane, dok je nominalni rast (bez isključenja faktora inflacije) iznosio 15,4 odsto.

U Ministarstvu finansija smatraju da je kretanje rashoda povoljno, jer je rast tekućih rashoda niži nego rast kapitalnih rashoda u posmatranom periodu.

Tako je realni nivo ukupnog iznosa državnih plata viši za 1,6 odsto za prva dva meseca 2012. godine (nominalno 6,9 odsto).

Rast rashoda za zaposlene rezultat je indeksacije pojedinačnih zarada tokom prethodne godine i kretanja zaposlenosti u sektoru države.

Realni rast rashoda po osnovu kupovine roba i usluga u posmatranom periodu iznosio je 13,5 odsto, u odnosu na prethodnu godinu (nominalno 19,4 odsto).

Najveći rast ovih rashoda ostvaren je na lokalnom, republičkom i nivou Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Daleko više od plata porasla je količina novca koja je potrebna da Srbija vraća svoje dugove. Sredstva utrošena za otplatu kamata su realno čak 62,8 odsto viša, u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

Najveći deo otpada na Republiku, po osnovu otplate kamata na domaći dug.

Država nastavlja da troši sve više i na subvencije. Količina novca utrošenog u ovu svrhu u prva dva meseca 2012. realno je veći u odnosu na isti period lane za 33,3 odsto ukupno.

Realni nivo transfera stanovništvunm za penzije i socijalna davanja, viši je za 3,5 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Masa penzija u tom periodu je zabeležila realni i nominalni rast od 8,1, odnosno 13,7 odsto, u odnosu na 2011. godinu, što je najvećim delom posledica isplata vojnih penzija koji se od ove godine isplaćuju iz jedinstvenog PIO fonda.

Nominalni pad beleže naknade nezaposlenim licima, za 15,6 odsto, dok naknade za bolovanja beleže rast od 58,4 odsto.

Kod kategorije ostali transferi stanovništvu i različitih oblika socijalne pomoći koja se isplaćuje sa pokrajinskog i lokalnog nivoa vlasti prisutan je nominalni pad od 2,9 odsto.

Kapitalni rashodi u januaru - februaru 2012. godine su realno viši za 61,8 odsto, u odnosu na isti period 2011. godine.

Nominalni rast je zabeležen na republičkom i lokalnom nivou, dok su kapitalni rashodi "Puteva Srbije" zabeležili pad.

Neto budžetske pozajmice beleže i nominalni i realni rast u odnosu na period prethodne godine. U okviru ove kategorije nalaze se i pojedini oblici fiskalnih podsticaja privredi i stanovništvu.

Sve veći trošak države ne prate i veći prihodi u njenu kasu. Za prva dva meseca država je uspela da prikupi realno 0,7 odsto manje novca nego lane. Tekući prihodi pali su za 0,8 odsto a donacije za 57,4 odsto.

U okviru tekućih prihoda u januaru - februaru 2012. godine, poreski prihodi realno su viši za 0,1 odsto, a neporeski realno niži za 7,8 odsto, ali je pad neporeskih prihoda u najvećoj meri posledica jednokratnih uplata početkom 2011.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image