• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari sad neće u dil sa Austrijancima

Od, na sva zvona najavljivanog, samostalnog dogovora sa austrijskom firmom nema ništa jer su malinari prijavili za otkup tek deseti deo dogovorenog.

Ugovor koji je Unija malinara Srbije potpisala u martu sa austrijskom firmom CWS Best food o otkupu 50.000 tona ovogodišnjeg roda maline po prosečnoj izvoznoj ceni od 1,60 evra po kilogramu neće biti realizovan jer nije podržan od malinara u Srbiji.

Kako je za Tanjug izjavio predsednik Unije malinara Dragiša Terzić, umesto 50.000 tona, potpisani su ugovori za otkup samo 5.000 tona maline, što je nedovoljna količina da bi se posao sa Austrijancima realizovao.

Terzić naglašava da će ovogodišnji rod maline, zbog jake zime i naglih temperaturnih skokova poslednjih dana, biti za 40 odsto manji nego prošlogodišnji.

Otkup je u nekim krajevima Srbije već počeo i, po rečima Terzića, otkupna cena u ovom trenutku je 100 dinara.

Pošto zbog lošeg roda neće biti hiperprodukcije, Terzić očekuje da bi ovogodišnja otkupna cena trebala da bude na nivou Ili preko 1,20 evra po kilogramu.

On najavljuje i da će se u petak 15.juna u Arilju održati sastanak predstavnika skupština opština Zapadne Srbije sa koga će se Ministarstvu poljoprivrede uputiti zvaničan zahtev da se ove godine malina subvencioniše sa 20 centi po kilogramu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image