• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljušte evri za železare, osim u Smederevu

Turci u Željezari u Nikšiću najavljuju ulaganje od 35 miliona evra, Italijani u Sisku bar toliko a možda i duplo, a u Smederevu zbog manjka interesenata ponovo produžen tender.

Turska kompanija "Toščelik" investiraće u Željezaru do 2015. godine 35 miliona evra, najavio je danas predsednik "Tošcelika" Fuad Tosjali.

Sadašnji broj zaposlenih u Željezari sa 308 biće povećan na 550 radnika, rekao je Tosjali na konferenciji za novinare, a crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić je ocenio da Željezara "više nije problem".

Lukšić je kazao da je prodajom Željezare turskoj kompaniji za 15,1 milion evra "napravljen dobar posao".

Prema njegovim rečima, najavljene investicije će doprineti tome da Željezara bude kao nekad i da ta fabrika u budućnosti prestigne proizvodnju koju je imala u najboljim godinama svog poslovanja.

Kupovinom Željezare u Nikšiću, "Toščelik", kako je najavljeno, ima nameru da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u Evropi, pre svega, na Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tosjali je kazao da će izvoz nikšićkog čelika biti jednak sadašnjem ukupnom izvozu Crne Gore.

Novi vlasnik je, takođe, najavio da će nastojati da pod okrilje nove Željezare, koja sada nosi naziv "Toščelik Nikšić", objedini sve njene ranije pogone, pre svega, Tehnostil (bivša Livnica) i firmu Radvent, koji su se izdvojili tokom ranijih privatizacija Željezare.

Željezara je u poslednjih desetak godina tri puta neuspešno privatizovana. Fabrika je podignuta pre gotovo 60 godina. Tokom svog postojanja proizvela je oko osam miliona tona čelika. Nekada zapošljavala i do osam hiljada radnika.

Italijanski Danijeli takođe najavljuje velika ulaganja u Željezaru Sisak, koju želi da spajanjem sa proizvodnjom u Udinama proizvede u prvu grupacija za specijalne čelike u Evropi.

Ivica Grgić, direktor Željezare u Udinama, kaže za hrvatsku štampu da će Italijani u Sisak "uložiti puno" a da li je to 30 miliona, ili 50, ili 70, još uvek se kalkuliše.

Za to vreme u Srbiji, koja se ponosila američkom investicijom Ju-es stila u Smederevu, sada se figurativno može reći da se više proizvode saopštenja nego čelik.

Iako je mesecima najavljivano da novi partner "samo što nije" najnovija vest je da je rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare Smederevo po drugi put produžen i sada je 10. septembar.

I ovoga puta je, kao i u ranijim slučajevima, rok pomeren "na zahtev zainteresovanih kompanija", kao je to u saopštenju sročilo Ministarstvo finansija Srbije.

Prijavu za učešće na tom tenderu podnele su tri istočnoevropske kompanije - Junajtid plzen (United) iz Češke sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine (Donetsksteel Group) i Ural majning end metalurdžikal kompani (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Rusije.

Tender za izbor starteškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine, a rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj, ali je produžen do 11. juna.

Železara je od januara ove godine u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila 2003. godine, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

Svoje saopštenje imaju i sindikati, koji od državnih organa traže očuvanje tog strateškog preduzeća i najvećeg izvoznika u Srbiji, koje zapošljava oko 5.500 radnika.

"Podrška države Srbije Železari nije trošak nego investicija u najvećeg izvoznika Srbije, dobrog poreskog obveznika i nosioca zapošljavanja u Srbiji," navedeno je u dopisu koje je sindikat uputio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću i Radnoj grupi Železare Smederevo.

Dopis su osim Sindikata Smederevske Železare, potpisali i Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo, Samostalni sindikat Železara Smederevo i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, navodi se u njihovom saopštenju.

U saopštenju se ističe zabrinutost za opstanak te fabrike i ističe da "neko muti dunavsku vodu oko Smedereva i ugrožava aktivnosti Vlade Srbije i rukovodstva Železare".

Železara je ranije bila ponos Srbije i stvar prestiža, a i sada su u železari ostali naši radnici, stručnjaci, snažni, dobro organizovani sindikati, najbolji Kolektivni ugovor o pravima radnika i bezbednosti na radu, elitni industrijski radnici i respektabilni industrijski kapaciteti, ističe se u saopštenju sindikata koji su zapitali kome je od interesa da se sve to negira i "da se stavlja pod sumnju biser srpske industrije".

Železara Smederevo je najveći srpski izvoznik koji direktno zapošljava blizu 5.500 ljudi, a indirektno mnogo više i jedan je od najvećih potrošača struje, gasa, usluga železnice, poreski obveznik i zato u ovom trenutku mora da bude briga države i građana Srbije, smatraju sindikati firme koja je od 1946. godione do danas, osim u prvih nekoliko godina pod US Stilom, bila jedan od najvećih gubitaša u zemlji.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image