• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji i dalje živi socijalizam

Većina zaposlenih u Srbiji još uvek ima "socijalističko-koruptivnu" radnu kulturu, pokazalo je istraživanje agencije Argument koje je danas objavljeno u Beogradu.

Takva radna kultura ima negativan uticaj jer u kriznim situacijama dovodi do produbljivanju krize, ocenila je rukovodilac istraživanja Ljiljana Kordić.

Istraživanje je sprovedeno u okviru Regionalnog programa podrške istraživanju u oblasti društvenih istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP) Univerziteta u Friburgu, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Na konferenciji je istaknuto da Srbija hoće da se integriše u Evropsku uniju (EU) i globalizovano svetsko tržište, ali da je ta namera neizvodiva sa zaposlenima koji gaje socijalističke vrednosti na poslu, sa politickom elitom koja gaji korupciju, nepotizam i nekompetentnost u oblasti politike rada.

Kordićeva je kazala da su zaposleni u Srbiji, koji su prosečno stari između 45 i 54 godine, naveli u rangiranju profesionalnih vrednosti timski rad na prvom mestu, zatim samousavršavanje, pomaganje drugima i tek na četvrtom mestu finansijsku sigurnost.

To je neobično i pokazuje da zaposleni veruju da finansijsku sigurnost mogu da postignu samo kroz grupu, rekla je Kordić.

Zanimljivo je, prema Kordićevoj, što su zaposleni starosti između 31 i 40 godina, koji su u najboljim godinama, naveli da im je prioritet na poslu timski rad.

Muškarci su više na poslu zainteresovani za vođstvo, dok su žene u većem broju slučajeva navodile kao prioritet pomaganje drugima na poslu, rekla je Kordićeva.

Istraživanje je pokazalo da tip organizacije dosta utiče na rangiranje profesionalnih vrednosti, ali da zaposlene na poslu uglavnom muče problemi u vezi sa korupcijom, poreskom politikom u oblasti rada, nepotizam i drugo.

Srpska javnost putem medija, prema istraživanju, marginalizuje pitanja i probleme 1.570.324 zaposlenih i gura pod tepih probleme oko 800.000 zaposlenih u privatnim preduzećima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image