• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preduzetnici: “Minut do 12” za pomoć privredi

Beogradski preduzetnici upozorili su danas da je situacija u privredi alarmantna i da je potrebno pod hitno preduzeti mere kako bi se poboljšali uslovi za poslovanje.

"Situacija je alarmantna. Epilog lošeg stanja u privredi je da je ove godine, prema podacima Agencije za privredne registre 20 odsto manje registrovanih preduzetnika u Beogradu", rekao je predsednik Zajednice opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda (PKB) Tomislav Jovanović

On je na konferenciji simboličnog naziva"Minut je do dvanaest" precizirao da je od početka godine ugašeno 857 preduzetničkih firmi, a da je svega 658 novosnovanih preduzetničkih radnji.

Pod popravaljanjem uslova poslovanja podrazumeva se da preduzetnik bez poteškoća obavlja svoju delatnost, iz svog rada povrati uloženi kapital, zaposli nove ljude i pošteno živi od svog rada.

Prema njegovim rečima, to u ovim okolnostima nije moguće, te će zbog takvih okolnosti preduzetnici sutra poslati pismo gradonačelniku Draganu Đilasu, direktoru Poreske uprave Srbije Dragutinu Radosavljeviću i resornom ministarstvu koje će, po formiranju vlade biti nadležno za rešavanje problema malih i srednjih preduzeća.

Preduzetnici imaju, po Jovanoviću nekoliko zahteva, a prvi je da očekuju hitno uspostavljanje dijaloga preduzetnika i nadležnih institucija.

On je naglasio da će se ovoga puta "ići do kraja" , da preduzetnici neće odustati i najavio i da će se preduzeti neke mere, ne precizizirajući konkretno koje.

Preduzetnici traže, između ostalog, donošenje zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti, o mirovanju duga i otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period od najmanje pet godina.

Traži se i donošenje zakona o otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i bezuslovna overa zdravstvenih knjižica, smanjenje troškova rada, administrativnih procedura, formiranje ministarstva ili sektora za preduzetništvo na republičkom i gradskom nivou, ukidanje suvišnih agencija, uprava, saveta i kancelarija kao i plaćanje poreza na dodatu vrenost po realizovanom poslu.

Jovanović je ukazao da je neprimereno da se u ovakvim okolnostima konstantno šalju inspekcije za kontrolu poslovanja, da se na primer i tehničke greške (tumačenje određenih pravilnika) smatra kao greška u poslovanju, naplaćuju visoke kazne, a da se sa druge strane javna i državna preduzeća nemaju takve kontrole.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image