• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finska će radije van EU nego da plaća tuđe

Finska bi radije razmotrila opciju izlaska iz evrozone nego da plaća dugove drugih zemalja monetarnog bloka, rekla je finska ministarka finansija.

"Finska je posvećena članstvu u evrozoni i mi mislimo da je evro koristan za Finsku ali nećemo se po svaku cenu držati evra i spremni smo na svaki scenario", rekla je ministarka finansija Juta Urpilainen u intervjuu za finansijski dnevnik "Kaupaleti".

Ministarka je naglasila da Finska, jedna od retkih preostalih zemalja EU sa vrhunskim kreditnim rejtingom, ne bi pristala na model integracije u kom bi države bile kolektivno odgovorne za dugove i rizike svih članica.

Ona je takođe insistirala na tome da predložena bankarska unija ne bi funkcionisala ako bi bila zasnovana na zajedničkoj odgovornosti.

Ministarka je priznala da Finska "ima čvrst stav" po pitanju spašavanja prezaduženih zemalja evrozone. Kao pokazatelj tog stava, Finska je navela da će sledeće nedelje početi pregovore sa Španijom oko kolaterala u zamenu za učešće Helsinkija u pomoći za posrnule španske banke.

Finska je takođe izrazila zabrinutost oko dogovora postignutog na prošlonedeljnom samitu EU o upotrebi evropskih fondova za spas za kupovinu obveznica prezaduženih zemalja u cilju snižavanja njihovih troškova zaduživanja.

Helsinki je prošle godine izazvao buru u monetarnom bloku kada je pristao da učestvuje u drugom paketu pomoći za Grčku, tek nakon što je sa Atinom postigao dogovor o kolateralu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image