• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Nema razloga da podnosim ostavku

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da nema razloga da podnose ostavku, niti da želi da polemiše sa političarima o toj temi.

"Nema razloga da podnosim ostavku i uopšte ne razmišljam na tu temu", rekao je Šoškić, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa spekulacijama u javnosti da nova vladajuća koalicija na tom mestu želi da vidi Jorgovanku Tabaković.

On je dodao i da je NBS često izložena kritikama i vlasti i opozicije i da on nema ništa protiv kritika.
Šoškić je poručio da onaj ko želi nekoga da smenjuje treba da koristi ustavne i zakonske mehanizme predviđene za to.



Guverner NBS je rekao i da izjavu mandatara Ivice Dačića, u kojoj je kritikovao finansijski sektor, ne vidi kao napad na NBS.

Šoškić je rekao da je dogovore koji bi olakšali vraćanje kredita privredi i građanima moguće napraviti, ali da njih treba da postignu banke i klijenti, a ne banke i država.

Prema njegovim rečima posao centralne banke je da nadgleda poslovanje banaka i štiti javni interes, kao u slučaju Agrobanke, a ne da upravlja poslovnim bankama i da u njihovo ime donosi poslovne odluke.


Šoškić tvrdi da je posao centralne banke da zaštiti depozite građana i preduzeća u bankama, odnosno, finansijsku stabilnost i da onemogući da poslovanjem banke to bude ugroženo.


Guvrener je precizirao da NBS nema zadatak da štiti akcionarski kapital od gubitaka i od loških odluka uprave koju su vlasnici sami izabrali.


On je naglasio da je NBS otkrila probleme u poslovanju Agrobanke napominjući da su za te probleme krivi oni koji su ih napravili, a ne oni koji su ih otkrili.


Prema rečima Šoškića, oduzimanje dozvole Agrobanci je neuspeh vlasnika odnosno akcionara, a ne suprevizora, odnosno, NBS.

On je naveo da na osnovu izveštaja banke i revizora NBS nije morala da otkrije probleme jer su oni govorili da je Agrobanka u 2010. imala više od milijardi dinara dobiti i kapitalnu adekvatnost od 19 odsto, što je iznad propisanih 12 odsto.

Međutim, NBS je na bazi analize u posrednoj kontroli otkrila da se cifre ne slažu i odlučila da sprovede vanrednu kontrolu kojom je ustanovljeno da je kapitalna adekvatnost zapravo 0,75 odsto i da nema govora o dobicima, objasnio je Šoškić.

U narednom periodu banci je, najpre, upućeno rešenje o privremenoj meri, zatim je krajem 2011. uvedena prinudna uprava, a 25. maja ove godine oduzeta dozvola za rad.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image