• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li SNS ojačati Upravu za javne nabavke?

Uprava za javne nabavke nije data nadležnost da kontroliše tzv. hitne slučajeve nabavke odgovara njen direktor na prozivke iz SNS, partije okosnice buduće vlade Srbije.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je danas da ta državna institucija nema nadležnost da ocenjuje svrsishodnost sprovođenja hitnih javnih nabavki i podsetio da je uprava ranije predlagala da joj se povećaju nadležnosti upravo radi sprečavanja neregularnosti.

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da je skandalozno saopštenje Uprave za javne nabavke da je u hitnim nabavkama potrošeno više od osam milijardi dinara i navela da očekuje od državnih institucija da u najkraćem roku odgovore koji su državni funkcioneri krivi za pljačku narodne imovine.

Tim povodom Jovanović kaže za Tanjug da su nadležnosti te uprave limitirane, jer "prema važećem zakonu, tek što se zaključi ugovor o javnoj nabavci Upravi se dostavlja izveštaj o zaključenom poslu".

"Uprava za javne nabavke nema ovlašćenja da poništi ugovor, već može samo da konstatuje da je bilo kršenje zakona i da obavesti nadležne institucije a to su Državna revizorska inspekcija, budžetska inspekcija odnosno Ministarstvu finansija", naveo je Jovanović.

"Naši izveštaji o neregularnostima u postupcima hitnih nabavki su dostavljani redovno nadležnim institucijama. Koliko mi je poznato Državna revizorska institucija je preduzimala kontrole na osnovu ovih izveštaja ali treba pitati Ministarstvo finansija zašto ništa nije radilo po našim prijavama", rekao je Jovanović.

"Već godinu dana Uprava, stručna javnost kao i Evropska unija se zalažu za izmene Zakona o javnim nabavkama kako bi se ojačala kontrola javnih nabavki i povećala ovlašćenja Uprave kako bi mogla da spreči ove neregularnosti", naveo je Jovanović i dodao da je Ministarstvo finansija pokušalo da ukine Upravu i onemogući i naknadno praćenje postupaka javnih nabavki.

"Ako želimo stvarnu borbu protiv korupcije neophodno je kroz novi Zakon ojačati i ovlašćenja i kapacitete Uprave kako bi mogla sa sprečava neregularnosti a ne samo da ih konstatuje", naglasio je Jovanović.

On je podsetio da je Uprava za javne nabavke ranije predlagala da pre zaključenja ugovora bude obaveštena da li se namerava ići u postupak javne nabavke po hitnosti i da dobije rok od nekoliko dana da oceni da li ima osnova za javnu nabavku po hitnosti.

Jovanović je naveo da ta državna institucija i ranije obaveštavala javnost o neregularnostima u javnim nabavkama.

"Nismo mi tek sada ukazali da ima nekih neregularnosti a do juče govorili da je sve u redu. O negativnim trendovima u javnim nabavkama i o tome da je potrebno uvesti bolju kontrolu govorimo već pet-šest godina", ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, "pozivanje na odgovornost je političko pitanje i nije upućeno Upravi za javne nabavke" a takođe, uprava nije ni adresa za odgovor na to "zašto Predlog zakona o javnim nabavkama nije razmatran".

SNS je u današnjem saopštenju navela da smatra da građani moraju da znaju ko je kriv za pljačku narodne imovine, ko je krio od javnosti u Srbiji i zbog čega pravu istinu o neregularnostima u javnim nabavkama i zbog čega Predlog zakona o javnim nabavkama, koji su sačinili naprednjaci, nikad nije stavljen u skupštinsku proceduru.

Kako je navedeno, Srpska napredna stranka je tokom predizborne kampanje upozoravala na razmere krađe u sistemu javnih nabavki, koje su, kako navodi SNS, sprovedene po direktnim instrukcijama vlade Srbije.

"Sada se odjednom pojavljuje zaprepašćujući podatak nadležne institucije da je samo u 2011. godini u sivoj zoni nestalo skoro tri milijarde dinara, a u 2012. čak tri puta više novca", navodi se u saopštenju.

Izborni ciklus je završen, vlada bi trebalo da bude formirana sutra i naprednjaci će, kao stranka koja je okosnice nove vlade, onda pitanje pljačke preko javnih i s njom vezane korupcije moći da postave koalicionim partnerima koji budu vodili resor finansija, ili da preko vlade zakona promene ovlašćenja Upravi, kao što je najavljivao njihov lider Aleksandar Vučić.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image