• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odredbe o stečaju i likvidaciji neprimenjive

Nekoliko odredaba zakona o stečaju osporio Ustavni sud, zakon o privrednim društvima u delu o prinudnoj likvidaciji nedorečen.

U Srbiji je na kraju juna 2.851 firma ispunila uslove za pokretanje stečaja zbog neprekidne blokade računa u trajanju od jedne godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Među navedenim kompanijama su Goša iz Smederevske Palanke, klinika Decedera iz Beograda i Srpska fabrika stakla iz Paraćina.

Na kraju maja 606 firmi imalo je blokiran račun duže od jedne godine.

Od ove godine automatski stečaj sledi posle godinu dana blokade računa, za šta je ranije uslov bila dvogodišsnja blokada računa.

Prema saopštenju objavljenom danas na sajtu NBS www.nbs.rs, Ustavni sud je na sednici 12. jula neustavnim proglasio odredbe člana 13. stav 3. Zakona o stečaju, kao i odredbe članova 150. i 154. Odluka je objavljena u Službenom glasniku 25. jula.

Na osnovu toga, NBS kao organizacija koja sprovodi postupak prinudne naplate, nije više u obavezi da sudovima nadležnim za sprovođenje stečaja dostavlja obaveštenja o firmama koje su obustavila plaćanja u neprekidnom trajanju od najmanje godinu dana.

To znači da NBS više neće morati da objavljuje ni spiskove firmi koje su ispunile uslove za pokretanje stečaja.

Narodna banka Srbije imala je obavezu prema Zakonu o stečaju da svakog meseca privrednim sudovima dostavlja podatke o preduzećima čiji su računi u blokadi, kako bi bile pokrenute stečajne procedure.


Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) oko 2.600 privrednih društava ispunjava uslove za pokretanje postupka prinudne likvidacije, izjavila je danas Tanjugu zamenik registratora Registra privrednih subjekata Ružica Mačukat.

APR je objavila da odlaže primenu odredbi Zakona o privrednim društvima o pokretanju postupka prinudne likvidacije preduzeća, a na osnovu mišljenja prethodnog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

U mišljenju ministarstva koje je APR objavila na svojoj internet stranici ističe se da "za sprovođenje prinudne likvidacije ne postoji dovoljan pravni okvir koji bi u celosti regulisao ovu materiju"

"Postoji potreba odlaganja primene ovog instituta do donošenja izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima, kojima bi se ova pitanja detaljnije uredila," navedeno je iz Ministastva.

Mačukat je pak istakla kako je za za APR ovo pitanje značajno, "jer zakon nije u potpunosti rešio sva pitanja koja su nužna da bi ovakav institut bio primenljiv".

Na pitanje na kakve se probleme u praksi nailazilo zbog nedorečenosti zakona, Mačukat kaže da "nije moguće dati koncizan odgovor, jer su problemi raznovrsni i proizlaze iz povezanosti sa drugim propisima, te bi odgovor na ovo pitanje bio predmet detaljne analize postojećeg privredno-pravnog okruženja".

Zamenica registratora APR je naglasila kako praktično nije ni bilo primedbi poverilaca na primenu odredbi o prinudnoj likvidaciji, "jer navedeni institut nije zaživeo u praksi".

"Jedino nam je u neposrednim kontaktima ukazivano na eventualne probleme, koji su između ostalog i inicirali donošenje mišljenja Ministarstva", navela je Mačukat.

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image