• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: NBS neće finansirati opštine

Zbog budućeg aranžmana sa MMF, skupštinski odbor za finansije usvojio dva amandmana kojim se menja Zakon o narodnoj banci.

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Vesna Kovač izjavila je danas da je amandmanima na izmene zakona o NBS, centralnoj banci oduzeta mogućnost da otkupljuje hartije od vrednosti na sekundarnom tržištu, a izbor i razrešenje guvernera, viceguvernera i direktora Uprave za nadzor biće u nadležnosti Parlamenta.

Objašnjavajući razloge prihvatanja amandmana na član 18. kojim se briše ta odredba u predlogu izmena zakona o NBS, Kovač je novinarima rekla da ukoliko centralnoj banci date mogućnost da na sekundarnom tržištu otkupljuje hartije od vrednosti javnih preduzeća i lokalne samouprave to je loše rešenje.



U nekom budućem aranžmanu Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, ta međunarodna finansijska institucija može da postavi uslov da se Zakon o NBS ponovo menja što bi bilo loše za Srbiju, rekla je Kovačeva koja je zbog toga, kao poslanik podnela taj amandman koji je prihvaćen danas na Odboru za finansije.

Odgovarajući na pitanje zašto je Odbor za finansije podneo amandmane za izmene Zakona o NBS, Kovačeva je rekla da su to uglavnom tehničke ispravke.

Kovačeva je precizirala da je amandman na član 7. predloženih izmena zakona, gde je u prvobitnom predlogu bilo predviđeno da rešenje o oduzimanju dozvola za rad banaka potpisuju guverner, viceguverner i direktor Uprave za nadzor, ali je to ispravljeno i to ovlašćenje će imati samo guvermer NBS, jer je neprirodno da dva lica potpisuju jedno rešenje.

Druga izmena, za koju je prihvaćen amandman Odbora za finansije, odnosi se na član 16. predloženih izmena zakona, gde su pod pojmom "funkcioneri NBS" prvobitno bili obuhvaćeni guverner i članovi Saveta guvernera, a ubuduće će to biti guverner, viceguverneri i direktor Uprave za nadzor, koje postavlja i razrešava Skupština Srbije, objasnila je Kovačeva.

Za sutra je predviđena rasprava u pojedinostima o izmenama Zakona o NBS, a u ponedeljak, 6. avgusta, predviđen je dan za glasanje u Skupštini o izmenama tog zakona.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image