• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada iz rezervi sprečava rast cena

Vlada Srbije intervenisaće, posredstvom Direkcije za robne rezerve, na domaćem tržištu kako bi sprečila rast cena osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda zbog suše.

Ministar poljopricrede Goran Knežević je rekao da je u razgovorima sa predstavnicima ostalih ministarstava dogovoreno da se što pre obave intervencije pomoću Robnih rezervi sa stočnom hranom i gotovim proizvodima kako bi se uticalo na podmirenje tražnje i održala stabilnost cena.

On je ukazao da će taj posao biti obavljen u najskorije vreme, ali je upozorio da je u ovom trenutku teško je reći kakvi će biti krajnji efekti te mere.

Prema rečima Kneževića, procene Ministarstva poljoprivrede su da će ovogodišnji rod kukuruza i soje biti umanjen za bezmalo 50 odsto u odnosu na lanjski nivo, suncokreta i šećerne repe za 20 do 40 procenata, što će se negativno odraziti i na spoljnotrgovinski bilans, jer su to izvozni proizvodi, ali i na domaće tržište.

On smatra da poljoprivreda može značajno više da doprinese ukupnom ekonomskom rastu Srbije, u kratkom roku ukoliko se merama agrarne politike definiše održivi i ravnomeran razvoj.

U planu je, kako je rekao, da se u skladu sa mogućnostima, značajno poveća agrarni budžet ali da je teško reći koliko je to realno već u 2013. godini zbog ukupne ekonomske situacije u zemlji.

"Očekujem da svi ministri koji su sada u vladi i sve političke opcije ispune obećanje dato biračima i građanima Srbije, da ćemo za oko dve godine udvostručiti agrarni budžet", naglasio je Knežević.

Prethodna vlada je za ovu godinu predvidela agrarni budžet od približno 30 milijardi dinara, ili 2,6 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda zemlje, ali su neki domaći stručnjaci ocenili da je reč o "prenaduvanoj sumi".

Agrar je, prema rečima Kneževića, vrlo značajan resurs i Srbija bi kroz poljoprivredu mogla da omogući građanima da bolje i kvalitetnije žive u budućnosti.

Osvrnuvši se slučaj agronoma savetodavaca, on je ponovio da ministarstvo sa asistentima-savetodavcima nije raskinulo, već nije produžilo ugovore koje su imali sa prethodnim ministarstvom.

Knežević je najavio da će posle rebalansa budžeta Ministarstvo poljoprivrede ponovo razgovarati sa agronomima i da oni do tada treba da naprave analizu onoga što su radili.

On je kazao da deli mišljenje agronoma, koji su juče protestovali ispred Vlade Srbije, o potrebi angažovanja savetodavaca, ali da zbog trenutne ekonomske krize i nedovoljnih finansijskih sredstva u agrarnom budžetu ovaj projekat nije moguće nastaviti na isti način i u obimu u kome je započet.

Knežević je dodao da je obavestio savetodavce da bi prva polovina sredstava za neizmirene obaveze trebalo da bude isplaćena do petka 10. avgusta, a ostatak najverovatnije u narednih 20-ak dana, uz napomenu da to više zavisi od trezora nego od ministarstva.

Agronomi sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede krajem prošle godine potpisalo ugovore o angažovanju na poslovima asistenta-savetodavca, 3. avgusta su obavešteni da se tog dana njihov angažman završava.

(Tanjug) foto beta arhiva

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image