• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon rebalansa za agrar 42 milijarde dinara

Ministar poljoprivrede kaže da će se rebalansom budžeta omogućiti izmirivanje svih obaveza prema poljoprivrednicima do kraja godine.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije će nakon rebalansa budžeta imati na raspolaganju 42 milijarde dinara, što će omogućiti da se izmire sve obaveze prema poljoprivrednicima do kraja godine, izjavio je danas resorni ministar Goran Knežević.

Knežević je agenciji Beta kazao da će rebalansom biti omogućeno da se izmire sve zaostale obaveze ministarstva od početka godine, poput isplate premije za mleko iz prvog kvartala, ali i isplati novac kojim treba da se realizuju nove mere za ublažavanja posledica suše.

"Ono što smo tražili smo i dobili. Radi se o dogovoru na nivou vlade gde se zna da moramo biti skromni u ovim uslovima, jer situacija u Srbiji je kritična zato što do kraja godine treba da se pozajmi 2,5 milijardi dolara da bi država mogla da funkcioniše", rekao je on.

Budžet za poljoprivredu bio je 30 milijardi dinara početkom godine.

Knežević je kazao da je agrarni budžet od 2,4 odsto ukupnog budžeta ove godine bio zapravo mnogo manji jer su u njega projektovana sredstva i iz sopstvenih prihoda koja nisu ostvarena ni sa 10 procenata.

On je naveo da će se povećanjem sredstava kroz rebalans agrarni budžet uvećati na 2,5 odsto ukupnog budžeta, dok će u 2013. budžet za poljoprivredu biti oko četiri odsto, da bi 2014. dostigao pet procenata.

Knežević je najavio i da će pet uredbi kojima treba da se realizuju mere vlade za suzbijanje posledica suše, a odnose se na pomoć stočarstvu, usvojiti posle usvajanja rebalansa budžeta koji se očekuje između 10. i 15. septembra.

"Nakon toga će set mera Vlade Srbije biti kompletan i moćiće da se primenjuje u praksi, što je jako važno jer ljudi pogođeni sušom moraju da pripreme zemljište za sledeću godinu", rekao je on.

Knežević je podsetio da se radi o uredbama o subvencionisanju tova junadi i svinja, povećanju premije za mleko, kao i interventnom otkupu do 200.000 tona kukuruza ovogodišnjeg roda.



"Mislim da će to biti dovoljno da se stabilizuje tržište. Cenu tog kukuruza će određivati berza. Mi ćemo taj kukuruz otkupljivati po berzanskim cenama na novosadskoj Produktnoj berzi", rekao je on i naveo da je trenutna cena kilograma kukuruza na toj berzi 26 dinara, što će, kako je dodao, "biti startna pozicija za otkup kukuruza".

Knežević je najavio i da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti uredbu kojom će se tržištu ponuditi veštačko đubrivo u zamenu za merkantilni kukuruz i za pšenicu, roda 2012. i 2013. godine.

Ministar poljoprivrede je kazao da će se ta mera sprovesti u saradnji sa Ministarstvom trgovine, koje izrađuje uredbu, ali nije mogao da precizira u kom paritetu će se razmenjivati đubrivo za žitarice, kao i koje količine đubriva će biti ponuđene.

(Beta, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image