• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valjevo traži stečaj u "Novoj Srbijanki"

Grad Valjevo je kao poverilac podneo Privrednom sudu u tom gradu predlog za uvođenje stečaja u privatizovanoj firmi "Nova Srbijanka", koju je 2007. kupila bugarska kompanija Medija svjat iz Sofije.

Ukupna potraživanja Gradske uprave su 25,43 miliona dinara - 18,1 milion na ime neplaćenog poreza na imovinu, 3,28 miliona za naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, 2,19 miliona za posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, 1,41 milion na ime poreza na zemljište, a 360.000 dinara za taksu za isticanje firme.

Privredni sud u Valjevu je prema doskora važećim odredbama Zakona o stečaju bio pokrenuo prethodni stečajni postupak u "Novoj Srbijanki" zbog toga što je ta firma 468 dana bila u blokadi, s gubitkom od 154 miliona dinara.

Bugarski vlasnici "Nove Srbijanke" su tada podneli plan reorganizacije, ali naložene ispravke nisu sproveli, pa je plan odbačen kao i predlog da se produži prethodni stečajni postupak.

Kada je letos Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim odredbe Zakona o stečaju koje se odnose na dugotrajnu nesposobnost plaćanja, odnosno na uvođenje "automatskog stečaja", Privredni sud u Valjevu je 30. avgusta obustavio prethodni stečajni postupak.

Grad Valjevo je 31. avgusta podneo zahtev za uvođenje stečaja, pa je u Sudu otvoren novi predmet koji će se sada sprovoditi "na klasičan način".

Firma Medija svjat iz Sofije kupila je DP "Srbijanka" u restrukturiranju u aprilu 2007. godine za oko četiri miliona evra, po ceni višestruko većoj od početne.

"Nova Srbijanka" posle privatizacije nije otkupila ni jedan kilogram malina, od šljiva je pravljen pekmez, a novi proizvod bio je čips.

U martu 2012. godine bio je uhapšen i pritvoren tadašnji direktor "Nove Srbijanke", bugarski državljanin Anton Valujev (33).

Policija ga je teretila za poresku utaju, oštećenja poverilaca, nezakonitu prodaju imovine preduzeća i druge zloupotrebe službenog položaja.

O krivičnim prijavama, tada podnetim, nadležno tužilaštvo se nije oglašavalo, a Valujev je posle ukidanja pritvora napustio Valjevo i Srbiju.

(Beta, foto: www.valjevo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image