• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija pohitala među visokozadužene zemlje

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je danas da se, i u poređenju sa zemljama regiona i šire u svetu Srbija već svrstava u grupu zemalja sa izuzetno visokim javnim dugom, koji će krajem 2012. dostići 60 odsto BDP-a.

"Ne stoji više ono što je možda važilo do pre godinu - dve dana da Srbija ima nizak javni dug, to jednostavno više nije tačno i sigurno da ne treba da se merimo sa Nemačkom ili Japanom i nekim drugim sličnim zemljama“, rekao je Vučković tokom seminara o ulozi parlamenta u budžetskom odlučivanju i planiranju.

"Te zemlje lakše prodaju svoj dug, duguju svojim građanima u svojoj valuti i jednostavno to je kao Zemlja i Mars kada poredimo Srbiju sa tim zemljama“, istakao je on.

Prema mišljenju Vučkovića, orijentir koji vladi treba da i dalje služi u formulisanju fiskalne politike jeste zakonsko pravilo o ograničavanju javnog duga do 45 odsto BDP-a.

"Novo ministarstvo je to prepoznalo i u najavama o ovom ambicioznom smanjenju deficita iz godine u godinu zapravo se rukovodi time da zaustavimo i onda 2014. da počnemo da obaramo taj zaista visoki javni dug“, naveo je on.

Kako je istakao Vučković, razne studije pokazuju da je granica od 45 odsto BDP- za visinu javnog duga dobro odabrana za zemlju sa ekonomskim pokazateljima Srbije i da treba da se teži ka toj granici.

(Tanjug, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

koya

Dorćolac, slažem se!Doktori ekonomije, stručnjaci školovani na prestižnim belosvetskim univerzitetima, Dinkići, Pitići, Vlahovići(sa naglaskom na prvi slog) molim vas uradite nešto. Valjda ste naučili neto tamo osim da je dovoljno priznanje Kosova za rešrenje svih rešenja?

Misa

Prethodni su nas toliko unistili da ce nam trebati do 2014-te god da se (mozda) vratimo u normalu...

debela dama

Siva ekonomija ce se naglo spustiti u crno....docekati opet one silnih nula na novcanicama, blago nama opet cemo biti milijarderi....

special image