• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od oktobra novi udar na novčanike

Hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftni derivati i gradski prevoz u Beogradu od oktobra će poskupeti i do 20 procenata.

Oktobarska poskupljenja, kako tvrde predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, dodatno će oslabiti kupovnu moć građana i urušiti ionako nizak životni standrad.

Mleko i mlečni proizvodi od narednog meseca poskupeće između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne predajveine pet odsto koliko će "skočiti" cena šećara, a ulja između devet i 16 odsto, rekli su trgovci za Tanjug.

Slatkiši i slane grickalice biće skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto za koliko će poskupeti i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto.

Cigarete će poskupeti za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kuća hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

Olivera Chirković iz novosadskog trgovinskog lanca "Univereksport" rekla je za Tanjug da trgovci ne pravdaju gotovo svakodnevna poskupljenja u prodavnicama nego "transparentno prikazuju promenu svake cene, jer predstavljaju kariku koja spaja proizvođača i potrošača" i svaku promenu proizvođačke cene prikazuju kao krajnju cenu prema potrošaču.

"Nama kao trgovinskom lancu nije u interesu slabljenje kupovne moći potrošača i to je jedan od razloga postojanja velikog broja akcija, sniženja cena, mogućnosti odloženog plaćanja kao i širenja asortimana privatnih robnih marki", ističu u "Univereksportu".

Pored hrane, oktobar će najverovatnije doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata, dok će javni gradski prevoz u Beogradu poskupeti za 20 procenata.
Predstavnici naftnih kompanija najavali su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržišu u Srbiji zbog povećanja akciza na dizel goriva i tečni nafni gas i poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva procenta.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida istakla je da realna potrošačka korpa za prosečnu porodicu u Srbiji iznosi 110.000 dinara, a kupovna moć za 30 procenata manja je nego lane pa će svakodnevna poskupljenje hrane potrošače dovesti na rub egzistencije.

"Svakodnevna poskupljenje hrane dodatno će smanjiti potrošnju osnovnih životnih namirnica i dovesti potrošača na nivo pukog preživljavanja. U uslovima krize, potrošači kupuju samo što je neophodno, ali sada se i tu bira", kazala je ona za Tanjug.

(Tanjug, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marija

Plate dole,cene gore? Doslo je vreme u ovoj Srbiji da celu svoju platu dajemo za hranu,a za odecu,obucu,letovanje,zimovanje i da ne pricam... Iz Srbije sam,a radim u Svajcarskoj,ovamo je minimalac 1500 franaka,to je kod nas 150 000 dinara pa ti vidi...

AirFrance

Ma ne mozete vi da dizete cene koliko ja mogu da trpim,vi zavisite od potrosaca,nastavite ovako i svi cete propasti pa prodavajte vase skupe namirnice marsovcima!

Nemanja23

cigare da idu do 500 kupovale bi se i dalje kao i pre jer to je naravno "prioritet"... -.- a za ostale cene sta da kazem sisaj ovce..

special image