• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko troši do 500 kilovata struje ima popust

Elektroprivreda Srbije (EPS) je, uz konsultacije sa Agencijom za energetiku Srbije, predložila da potrošači, koji potroše do 500 kilovatčasova mesečno, ostvare popust od 15 odsto na račun za struju.

Kako je danas izjavila danas ministarka energetike Zorana Mihajlović na pres konferenciji u Vladi Srbije, odluku o tom predlogu, upravni dobor EPS-a će doneti danas.

Mihajlović je rekla da je reč o kratkotrajnoj meri za prevazilaženje predstojeće grejne sezone, a primenjivaće se u narednih šest meseci, s tim da će biti obuhvaćen i račun za oktobar.

Prema njenim rečima, popustom će u proseku biti obuhvaćeno 1,9 miliona domaćinstava.

Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a je naveo da će Upravi odbor tu meru usvojiti danas, napomenuvši da se zbog nje očekuju realni izdaci od pet milijaradi dinara na godišnjem nivou.

Predsednik Saveta za energetiku Srbije Ljubo Maćić je procenio da će računi za struju, zhavaljujući popustu, biti jeftiniji za po dinar po kilovat satu, odnosno za oko 500 dinara u slučaju potrošnje od 500 kilovatsati.

Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Elektroprivreda Srbije (EPS) bez
posrednika nabaviti potrebne količine struje za 2013. godinu od Elektroprivede Republike Srpske (EPRS).

Ministarka kazala da EPS danas učestvuje na tenderu EPRS za rezervisanje 574 givavat sati električne energije.

Zorana Mihajlović je navela da će EPS struju nabaviti bez posrednika, na osnovu licence za trgovinu strujom koju kompanija poseduje od juna 2006. godine.

"Svih ovih godina niko od onih koji su vodili EPS i upravljao državom nije se pozabavio tom licencom i iskoristio je da bez posrednika I trgovca rezerviše određene količine potrebne energije imajući u vidu da se svake godine uvozi struja", kazala je ona.

Zorana Mihajlović je istakla da se nabavkom preko posrednika ili interventnim uvozom plaća mnogo veća cena struje, ali nije mogla da precizira koliko je novca zbog takvih nabavki EPS izgubio.

Ona je kazala da neko u EPS-u namerno godinama nije hteo da koristi licencu za trgovinu strujom i da će morati da "podnese račune".

Zorana Mihajlović je navela i da će nabavkom od EPRS biti rezervisano oko 70 odsto struje iz uvoza potrebne za 2013. godinu, prema sadašnjim procenama, ali da će dodatne nabavke zavisiti od hidrološke situacije.

Vršilac dužnosti generelnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović kazao je da je "bio šokiran lošom finansijskom situacijom u EPS-u" idodao da kompaniji nedostaje 41 milijarda dinara u novčanom toku do kraja ove godine.

"Ako bi tako ostalo u 2013. godini bi nedostatak bio 80 milijardi dinara i to bi na prihode od 160 milijardi dinara značilo bankrot EPS-a u toku sledeće godine", kazao je on.

Obradović je rekao da su mu osnovni ciljevi finansijska stabilizacija kompanije i obezbeđenje da grejna sezona prođe bez problema, zatim rekstukturiranje EPS-a i pripreme za liberalizaciju tržista struje.

On je kazao da su u komunikaciji sa Vladom došli da rešenja za pronalaženje novca i to pre svega kroz naplatu potraživanja od državnih institucije, javnih preduzeća i drugih budžetskih korisnika.

"Dobili smo od Vlade zeleno svetlo da krenemo u pravo i iskrenorestukturiranje, što znači da krećemo u proces korporativizacijeEPS-a što će doneti direktne uštede i povećanje profita", kazao jev.d. generalnog direktora EPS-a.

Obradović je dodao i da EPS sada nije spreman za potpuno otvaranje tržišta električne energije.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije (AERS) Ljubo Maćić kazao je da je deo uslova za otvaranje tržišta struje ispunjen navodeći da su regulisane tarife za korišćenje mreža.

"Nije neostvarivo da od 1. januara 2013. godine kupci koji su povezani na prenosnu mrežu i koji troše oko 10 odsto energije izađu na tržiste. To bi mogli i trebalo da sprovedemo", kazao je Maćić.

Prema Zakonu o energetici, tržište električnom enegijom u Srbiji trebalo bi da se potpuno otvori na početku 2015. godine.

(Tanjug/Foto: Filip Krainčanić, Tanjug)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

djoka

Ukinuti visegodisnju otimacinu za RTS i eto donekle boljitka

Nepismen

Ko trosi 500 dinara dnevno posle petnestog nema da jede -.-

drekavac

Mislim da je ovo sezonsko povećanje popusta (sa 11,89% na 15%) i pomeranje granice potrošnje (sa 350 na 500KW) za ostvarenje tog popusta - dobro rešenje, jer će od toga najviše koristi imati oni kojima je to najpotrebnije - domaćinstva sa najmanjom potrošnjom, tj. najsiromašniji i/ili najštedljiviji. Dakle, ko bude štedljiv (15%) i bude redovno plaćao račune (5%), imaće 20% popusta. Više nego korektno.

special image