• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija najbogatija zlatom u regionu

Svetsko veće za zlato (World gold council) objavilo je novi popis zemalja koje imaju najveće rezerve zlata. Od zemalja iz regiona najviše zlata ima Srbija - 14,8 tona.

Prema WGC-u, centralne banke širom sveta kupile su 157.5 tona zlata u drugom kvartalu, što je 65 odsto više nego u prvom kvartalu i 137.9 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Od zemalja iz regiona, kako prenosi Index.hr, najviše zlata ima Srbija koja se nalazi na 59. mestu s 14,8 tona zlata, Slovenija 3.2 odsto zlata, te BiH na 93. mestu s dve tone zlata. Hrvatske nema u prvih 100 jer zlata niti nema. Naime, zlatne je rezerve HNB prodala je još pre 11 godina.

Na prvom mesti liste su SAD - prema službenim podacima imaju 8,133.5 tona zlata, što je najviše još od 1952. godine kada su imali čak više od 20.000 tona! Postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 75,4 posto.

Nemačka je na drugom mestu i zvanično ima 3,395.5 tona zlata. Od 2011. prodali su 4,7 tona zlata. Postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 72,4 posto.

Na trećem mestu je Italija koja ima 2,451.8 tone zlata. Postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 72 posto.

Francuska ima 2,435.4 tone zlata, postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 71.6 posto i zauzima četvrto mesto.

Na petom mestu je Kina koja ima 1,054.1 tone zlata, postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 1,7 posto.

Švicarska ima 1,040.1 tonu zlata, postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 11,5 posto. 1997. godine Švajcarci su odlučili da prodaju nešto zlata jer su smatrali da im zlato više nije nužno da bi održali franak.

Na sedmom mestu je Rusija koja ima 936.7 tona zlata, postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 9,6 posto. Rusija gradi svoje zlatne rezerve tek od 2006. godine. Ruska banka obično kupuje zlato na domaćem tržištu.

Japan je osmi I ima 765,2 tona zlata, postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 3,2 posto. Zanimljivo, Japan je 1950. godine imao tek 6 tona zlata, a tek devet godina kasnije počeli su kupovati više zlata.

Na devetom mestu je Holandija koja ima 612,5 tona zlata. Postotak deviznih rezervi u zlatu iznosi 59,8 posto.

Na desetom mestu je Indija ima 557,7 tona zlata i 10 posto deviznih rezervi u zlatu.

(MONDO/Ilustracija, Guliver/Getty Images)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kreator

Iznenadjujuce je koliko neke zemlje u prvih 10 na ovoj listi imaju malo zlata. Srbija ima malo zlata ali ono sto je jos gore je sto NBS ne otkupljuje citavu deceniju i vise zlato dobijeno ispiranjem. A imamo bar jednu reku koja ima konstantne koncentracije zlata, kako u glavnom toku tako u pritokama i potocima okolo. Mozete da primetite, otkupljivanje zlata je aktivnije nego ikada. Kupuju sve. Dobro placaju. Znaci potraznja postoji. Zlato se izvozi i neko to kupuje. Cim cene plemenitih metala skacu a potraznja postoji i sve je veca to je znak da se nesto krupno priprema na planetarnom planu.

Milos

a Britanije nema u top 10???

vaistinu

a zemun? :)

special image