• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija 12 odsto, a možda i više

Nivo cena će se do kraja godine podići za 12 odsto više nego što je bio na kraju 2011. godine, prognoziraju stručnjaci Makroekonomskih trendova i analiza.

I inflacija u septembru od 7,9 već je uveliko van granica prvobitne projekcije Narodne banke Srbije za 2012. godinu od 3 - 6 odsto gde se ugnezdila u martu, a ako se ostvari prognoza MAT-a biće za petinu probijena i najavljena granica od 10 odsto nove guvernerke Jorgovankle Tabaković.

Infalciju je najviše pogurao rast cena hrane, koji je i inače najveći udeo u korpi cena koje se gledaju.

Član tima MAT-a, zamenik direktora Republičkog statitičkog zavoda Miladin Kovačević, rekao je da če zbog cena hrane u septembru inflacija porasti za jedan odsto, u oktobru za četiri odsto, a do kraja godine preći će 10 odsto i dostići 12 procenata.

Na ovakvo dizanje nivoa cena reagovala je danas i centralna banka povećanjem referentne kamatne stope. Namera NBS je da time što plaća više bankama za dvonedeljno držanje hartija od vrednosti, pokupi "višak" dinara na tržištu i tako spreči prelivanje udara rasta zbog skuplje hrane, komunalija i većeg PDV-a na ostale cene.

Prema najnovijoj projekciji NBS očekuje povratak inflacije u ciljani raspon (za sledeću godinu od 2,5 do 5,5 odsto) polovinom 2013.

Jedan od autora MAT-a Stojan Stamenković je pojasnio je da ovo poslednje bujanje inflacije nije izazvano monetarnom ekspanzijom, odnosno ubacivanjem dinara u sistem, već rastom cena na tržištu ponajviše zbog suše, u mnogome zbog carinskih zaštita a ponešto i zbog rasta cena u svetu.

Međutim, ukoliko se "spoljnim" faktorima uključe i oni monetarni, ne piše nam se dobro, Stamenković opominje da bi država mogla da reši, zbog problema sa finansiranjem budžeta i vraćanjem dugova, štampanjem para smanji teret bar domaćih dugova u dinarima.

Štampanjem para po sistemu primenjivanom u SFR Jugoslaviji osamdesetih i Srbiji u dva navrate devedesetih, podigla bi se inflacija, što je kratkoročno rešenje za oklakšanje tereta.

Ali, upozorava Stamenković, vrlo brzo bi se to prelilo na kurs dinara i ponovo bi se dinar a time i svi ekonomski bilansi, srozao na već viđene niske grane.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

macho

koliko vam je ona čokolada ? -sto ! dajte mi tu od dvesta! -mislite ovu od trista? da da tu od četiristo !!

special image