• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća zabrana izvoza hrane

Ukoliko se ne stabilizuju cene i snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u Srbiji, Vlada Srbije će zabraniti njihov izvoz, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Knežević.

Zbog ovogodišnje suše, gubitak u poljoprivrednoj proizvodnji su dostigli oko 50 odsto i to se odražava i na cenu hrane, zbog čega je vlada Uredbom zabranila izvoz šećerne rebe, suncokreta i soje, rekao je Knežević.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je Srbija tražila od EU da dozvoli zabranu izvoza nekih proizvoda na određeni rok ali da je preuzela obavezu da će svi ugovori biti ispoštovani pre leta.

Evropska unija se zalaže za slobodno i otvoreno tržište ali nekada postoje vanredne okolnosti kao sto je na primer suša koja je ove godine pogodila Srbiju, rekao je Dežer.

Knežević je istakao kao poseban zadatak vlade poboljšanje situacije u agraru kao i celokupnoj privredi.

Otvarajući Drugi poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u organizaciji beogradskog Ekonomskog instituta, Knezezvić je rekao da posebno mesto u tim naporima zauzima borba protiv korupcije, koja nanosi namerljive štete privredi, kao i da je i fiskalna konsolidacija važna za pomoć privredi da lakše posluje.

Cilj vlade je da agrarni budžet raste, što će biti pokazano i u budzetu za 2013. godine, rekao je Knežević i najavio da će sledeće nedelje vlada usvojiti predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi, koji je već završen.

Vlada će akcenat budućeg rada u agraru imati na razvoju sistemu za navodnjavanje i podsticaju primarnoj poljoprivrednoh proizvodnji i na tom zadatku će tesno sarađivati sa svim releavantnim institucijma u zemlji, najavio je resorni ministar.

Zbog ovogodišnje suše vlada je pomogla agraru sa oko 150 miliona evra, što je najveća pomoć poljorivredi u proteklh 20 godina, kazao je on. Potencijali poljoprivrede u Srbiji su veliki, ali nedovoljno iskorišćeni, najviše zbog sistemskih problema i zastarele tehnologije i opreme i nedovoljne primene agrotehničkih mera, naglasio je resorni ministar.

Knežević je podsetio da će Srbija uskoro dobiti novi Zakon o javnim nabavkama koji treba da bude usvojen do kraja godine.

Na dvodnevnom skupu u Subotiči najavljeno je oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva, iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Skup je posvećen dosadašnjim tendencijama, sadašnjem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagodavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji, u fazi od kandidata do punopravnog članstva u EU.

(Tanjug, foto:Tanjug, Rade Prelić)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image